Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Súd v Pakistane rozhodol o prepustení expremiéra Šarífa: Môže sa tak podrobiť liečbe

Naváz Šaríf
Naváz Šaríf (Zdroj: SITA/AP Photo/B.K. Bangash)

ISLAMABAD - Pakistanský súd v piatok nariadil prepustenie bývalého premiéra Naváza Šarífa na kauciu, aby sa mohol podrobiť liečbe, informovala agentúra AP s odvolaním sa na expremiérovu rodinu. Príslušnú žiadosť predložil súdu v meste Láhaur Šarífov brat Šehbáz. Expremiér si vo väzení odpykáva sedemročný trest za korupciu.

Súd povolil jeho prepustenie zo zdravotných dôvodov a výšku kaucie podľa agentúry AFP stanovil na 10 miliónov pakistanských rupií (58.000 eur). Naváz Šaríf je momentálne hospitalizovaný vo vládnej nemocnici v Láhaure, kam ho previezli v pondelok neskoro večer po zhoršení jeho zdravotného stavu. Aj v nemocnici ho strážia väzenskí dozorcovia.

Na kauciu bude môcť byť prepustený až po budúcotýdňovom pojednávaní súdu, ktorý rozhoduje o expremiérovej ďalšej korupčnej kauze. Šaríf (69) v minulosti trpel komplikáciami spojenými s diabetom a v Londýne absolvoval liečbu kardiologických ťažkostí. Aktuálne údajne trpí autoimunitnou poruchou krvotvorby a potrebuje intenzívnu lekársku starostlivosť.  

Bývalého premiéra, ktorý bol zástancom civilnej vlády v krajine ovládanej desaťročia generálmi, odvolali z úradu na základe obvinení z korupcie v súvislosti so škandálom Panama Papers z roku 2016. Najvyšší súd mu zároveň zakázal vykonávať akýkoľvek politický úrad.

Viac o téme: ChorobaPrepustenieSúd PakistanIslamabadNaváz Šaríf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu