Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V južnej časti Filipín sa triasla zem: Silné zemetrasenie zasiahlo jeden z ostrovov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANILA - Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu ostrov Mindanao v južnej časti Filipín. Tlačové agentúry AFP a AP to uviedli s odvolaním sa na miestne médiá a údaje americkej geologickej služby USGS, ktorá sleduje seizmickú aktivitu na celom svete.

Televízna stanica ABS-CBN informovala zo zasiahnutej oblasti, že padajúci objekt zranil staršieho muža v jednom z nákupných centier, odkiaľ pri zemetrasení vybiehali v panike stovky ľudí. Miesto vzniku otrasov, zaznamenaných o 19.37 h miestneho času (13.37 h SELČ), USGS lokalizovala v hĺbke 14 kilometrov.

Epicentrum bolo podľa tejto služby vzdialené približne osem kilometrov od mesta Columbio na ostrove Mindanao. Filipínsky vládny seizmológ Renato Solidum odporučil obyvateľom zasiahnutej oblasti, aby skontrolovali svoje domy, či nie sú poškodené. Uviedol, že nehrozia vlny cunami, keďže otrasy vznikli vo vnútrozemí.

Hlásia najmenej jedného mŕtveho a desiatky zranených

Televízna sieť ABS-CBN informovala, že v meste Datu Paglas v provincii Maguindanao prišlo o život dievča, na ktoré spadla v dome stena. V meste Tulunan v provincii Cotabato zase padajúce úlomky betónovej steny zranili dvoch obyvateľov. Ten istý zdroj predtým informoval aj o zranení staršieho muža padajúcim predmetom v jednom z nákupných centier.

V provincii Davao del Sur utrpelo zranenia vyše 20 dedinčanov, ktorých takisto zasiahli padajúce predmety. Predstavitelia mesta Magsaysay uviedli, že poškodených bolo mnoho domov, pričom v niektorých prípadoch ide o "totálne" škody. Predstaviteľ oblastného úradu civilnej ochrany informoval o rozsiahlom poškodení školy v meste Digos, nie je však známe, že by niekto zostal uväznený v troskách.

 

Viac o téme: MagnitúdaZemetrasenie FilipínyMindanao
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu