Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Tokio zasiahol tajfún Hagibis: Búrka je podľa predpovedí najhoršia za 60 rokov

Tokio a okolité oblasti bičuje silný dážď a vietor, ktoré sprevádzajú tajfún Hagibis. Zobraziť galériu (4)
Tokio a okolité oblasti bičuje silný dážď a vietor, ktoré sprevádzajú tajfún Hagibis. (Zdroj: SITA/AP Photo/Toru Hanai)

TOKIO - Tokio a okolité oblasti bičuje silný dážď a vietor, ktoré sprevádzajú tajfún Hagibis. Búrka by pritom mala byť podľa predpovedí najhoršia za šesť desaťročí.

Oko tajfúnu zasiahlo ostrov Honšu v sobotu krátko pred 19:00 miestneho času (12:00 stredoeurópskeho letného času) na polostrove Izu, juhozápadne od Tokia. Následne sa búrka pohybovala ďalej na sever rýchlosťou 40 kilometrov za hodinu. Podľa verejnoprávneho vysielateľa NHK bolo viac ako 270-tisíc domovov bez elektriny.

Tokio a okolité oblasti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

O život zatiaľ prišli dvaja ľudia - jeden, keď mu silný vietor prevrátil auto, a druhý, ktorého auto odniesla voda. NHK tiež informuje, že do skorých ranných hodín nedele miestneho času nahlásili asi 90 zranených a deväť nezvestných. Pre hroziace záplavy a zosuvy vyzvali úrady na evakuáciu viac ako sedem miliónov ľudí, no podľa odhadov vyhľadalo prístrešky len asi 50-tisíc z nich.

Tokio a okolité oblasti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

V súvislosti s tajfúnom v sobotu zrušili dva zápasy na majstrovstvách sveta v ragby, koncerty i mnohé ďalšie podujatia. Nekonala sa ani kvalifikácia Veľkej ceny Japonska majstrovského seriálu formuly 1. V oblasti tiež prerušili železničnú dopravu a zrušili viac ako tisíc letov. Hagibis, čo znamená po filipínsky "rýchlosť", by mal podľa Japonskej meteorologickej agentúry priniesť v priebehu soboty a nedele do tokijskej oblasti asi 50 centimetrov zrážok.

Tokio a okolité oblasti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

Viac o téme: VietorDážďJaponskoTajfún Hagibis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu