Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Holandsko zastaví vývoz zbraní do Turecka: Švédi chcú embargo na úrovni Európskej únie

Konflikt Turecka v Sýrii
Konflikt Turecka v Sýrii (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

HAAG - Holandsko zastaví vývoz zbraní do Turecka v súvislosti s tureckým útokom na kurdské sily v severnej Sýrii, informovalo v piatok holandské ministerstvo zahraničných vecí.

"Holandsko sa rozhodlo odoprieť všetky žiadosti o licencie na vývoz vojenského tovaru do Turecka až do vyriešenia situácie," uviedlo ministerstvo pre agentúru AFP. Nórsko vo štvrtok pozastavilo všetky dodávky zbraní do Turecka a ako informovala agentúra DPA, Švédsko bude hľadať podporu na zbrojné embargo proti Turecku na úrovni Európskej únie, a to na budúcotýždňovom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ.

Podľa piatkových slov švédskej ministerky zahraničných vecí Ann Lindeovej Švédsko navrhne, aby EÚ preskúmala aj "reštriktívne opatrenia", mohlo by ísť o "ekonomické sankcie alebo sankcie proti jednotlivcom". Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF), dlhoročný spojenec Spojených štátov v boji proti teroristom zo skupiny IS, sa začala v stredu. Ankara ju spustila po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americkí vojaci.

Viac o téme: TureckoHolandskoEurópska úniaŠvédiKurdské sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu