Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Filipíny: Cyklón mení smer, obyvateľov evakuujú

 Ľudia evakuovaní pred tajfúnom spia v škole v Legaspi na východných Filipínach.
Ľudia evakuovaní pred tajfúnom spia v škole v Legaspi na východných Filipínach. (Zdroj: TASR)

MANILA - Na Filipínach pokračuje evakuácia obyvateľov východného pobrežia, ku ktorému sa blíži tajfún Mitag. Ako informoval riaditeľ hydrometeorologického úradu Nathaniel Cruz, Mitag v skorých ranných hodinách zmenil kurz, smeruje k severným provinciám hlavného ostrova Luzon, ale je vzdialený od polostrova Bicol, kam už evakuovali desaťtisíce obyvateľov.

Pri rýchlosti vetra 175 kilometrov za hodinu s nárazovým vetrom dosahujúcim 210 kilometrov je Mitag 220 kilometrov od pobrežia polostrova Bicol a pohybuje sa severozápadne rýchlosťou 11 kilometrov za hodinu.

"Mitag zrejme udrie v nedeľu večer v málo obývaných provinciách Aurora a Isabela v severnom Luzone, potom bude smerovať cez hory do Juhočínskeho mora niekedy v pondelok," uviedol Cruz. Šéf Národnej koordinačnej rady pre katastrofy (NDCC) Glenn Rabonza uviedol, že v Aurore a Isabele uviedli do pohotovosti svoje sily a do oblasti smerujú vojaci. Ako povedal pre miestny rozhlas, výberová evakuácia sa uskutoční v Isabele počas soboty, a to najmenej v štyroch mestách na juhu provincie susediacej s Aurorou, kde sa očakáva hlavný nápor tajfúnu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu