Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ruská novinárka sa dostala do poriadnej šlamastiky: Irán sa s tým nepáral, hrozí jej vysoký trest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Ruskú novinárku Juliju Juzikovú zadržali v Iráne na základe podozrení zo špionáže, informoval v piatok denník The Moscow Times na základe správ od jej rodiny a z médií. Juzikovej zmiznutie najskôr oznámila jej dcéra, podľa ktorej bola jej matka zatknutá "v cudzej krajine" a súdny proces s ňou sa má uskutočniť v sobotu.

Novinár Boris Vojcechovskij na Facebooku napísal, že Juzikovej hrozí trest odňatia slobody až do desiatich rokov za údajnú spoluprácu s izraelskými tajnými službami. "Po prílete do Teheránu jej vzali pas a povedali, že jej ho vrátia pri odchode z krajiny," povedal Vojcechovskij, ktorý je podľa The Moscow Times bývalým manželom zadržanej.

"Príslušníci iránskych revolučných gárd neskôr vtrhli do jej hotelovej izby a obvinili ju zo spolupráce s izraelskými tajnými službami," dodal. Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Teheráne uviedlo, že je o zadržaní Juzikovej informované a pracuje na riešení situácie. Juziková v minulosti pracovala v Teheráne ako korešpondentka a nedávno sa tam vrátila na základe pozvania.

Irán prisľúbil, že prepustí novinárku

Irán prisľúbil, že čoskoro prepustí ruskú novinárku Juliju Juzikovú, ktorú zadržali pre podozrenie zo špionáže. Informovali o tom noviny Jerusalem Post s odvolaním sa na správy ruských médií. Skoré prepustenie novinárky podľa agentúry RIA Novosti v piatok prisľúbil hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví.

Ruský rezort diplomacie si predtým v súvislosti so zadržaním Juzikovej predvolal iránskeho veľvyslanca v Moskve. Podľa hovorkyne rezortu Marije Zacharovovej Moskva požadovala objasnenie dôvodov, ktoré viedli k zadržaniu žurnalistky.

Viac o téme: RuskoIránJulija JuzikováNovnárka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu