Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Saudskoarabský korunný princ to vidí jasne: Vojna s Iránom by zasiahla svetovú ekonomiku

Muhammad bin Salmán Zobraziť galériu (2)
Muhammad bin Salmán (Zdroj: SITA/Mandel Ngan/Pool Photo via AP, File)

WASHINGTON - Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán si myslí, že vojna s Iránom by zničila globálnu ekonomiku a preto uprednostňuje nevojenské riešenie napätých vzťahov svojej krajiny s týmto regionálnym súperom.

"Ak svet neurobí dôrazné a rozhodné opatrenia na odradenie Iránu, uvidíme ďalšiu eskaláciu, ktorá ohrozí globálne záujmy," uviedol bin Salmán v nedeľňajšom rozhovore pre reláciu americkej televízie CBS 60 minút. "Dodávky ropy budú prerušené a jej ceny vyskočia na nepredstaviteľne vysoké hodnoty, aké sme v našom živote nevideli," dodal.

Pripomenul, že v regióne do ktorého patria obe krajiny, sa nachádza asi 30 percent energetických zdrojov, prechádza tadiaľ asi 20 percent globálnych obchodných trás a tvoria sa tam štyri percentá globálneho HDP. "Predstavte si, že všetky tieto tri veci sa zastavia," uviedol. Podľa neho to bude znamenať "úplný kolaps svetovej ekonomiky, nielen Saudskej Arábie alebo krajín Blízkeho východu."

Útoky na saudskoarabské ropné zariadenia Bikajk a Churajs zo 14. septembra, ku ktorým sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci húsíovia podporovaní Iránom, ale Rijád a USA z nich obviňujú priamo Irán, označil za nezmyselný. Všetci chcú novú dohodu s Iránom, Teherán ale nechce rokovať. Keby Irán prestal podporovať húsíov, politické východisko by sa dalo dosiahnuť oveľa ľahšie, povedal bin Salmán.

Saudskoarabský korunný princ poprel, že by bol zapletený do vraždy Chášukdžího

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán poprel, že by bol osobne zapojený do vlaňajšej vraždy novinára Džamála Chášukdžího. Ako vodca krajiny však za ňu preberá plnú zodpovednosť.

"Bol to hrozný zločin," povedal bin Salmán v rozhovore pre reláciu americkej televízie CBS 60 minút, odvysielanom v nedeľu večer. "Preberám však za ňu plnú zodpovednosť ako vodca v Saudskej Arábii, najmä preto, že sa jej dopustili jednotlivci pracujúci pre saudskú vládu." Svoju zodpovednosť za smrť novinára pripustil bin Salmán aj v rozhovore, ktorý v utorok odysiela ďalšia americká televízna stanicu PBS.

Korunný princ naďalej trvá na tom, že o príprave vraždy nič nevedel. Podľa neho je nemožné, aby tri milióny ľudí pracujúcich pre saudskoarabskú vládu posielali denne hlásenia jemu alebo druhému najvyššie postavenému členovi vlády.

Korunný princ v rozhovore pre CBS prekladanom do angličtiny ďalej uviedol, že vyšetrovanie vraždy pokračuje a "hneď, ako sa dokáže obvinenie voči niekomu, bez ohľadu na jeho hodnosť, bude postavený pred súd — bez výnimky".

Novinára videli naposledy živého v októbri 2018 v Istanbule

Novinára Džamála Chášukdžího, ktorý pracoval pre denník Washington Post a zvykol kritizovať vládnucu saudskoarabskú dynastiu, videli naposledy živého 2. októbra 2018, keď prišiel na saudskoarabský konzulát v Istanbule pre doklady potrebné na svoju svadbu. Novinárovo telo sa doposiaľ nenašlo.

Džamál Chášukdží
Zobraziť galériu (2)
Džamál Chášukdží  (Zdroj: TASR/AP Photo/Hasan Jamali, File)

Saudská Arábia spočiatku Chášukdžího smrť popierala, ale neskôr priznala, že bol zabitý. Saudskoarabskí činitelia označujú tento zločin za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci. V súvislosti s prípadom Rijád postavil pred súd 11 podozrivých. Proces s nimi je neverejný, doposiaľ nebol nikto odsúdený.

Americká tajná služba CIA dospela k záveru, že vraždu Chášukdžího osobne nariadil korunný princ. Nezávislý vyšetrovateľ OSN vydal v júni správu, v ktorej sa uvádza, že existujú dôveryhodné dôkazy, že korunný princ nesie zodpovednosť za smrť novinára. Saudskoarabský minister zahraničných vecí ju označil za "chybnú", pripomína televízia CNN.

Viac o téme: VraždaNovinárMuhammad bin SalmánDžamál Chášukdží
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu