Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Policajti zabili mladíka s Downovým syndrómom, mával na nich hračkárskou zbraňou: Rozhodnutie súdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Švédsky súd oslobodil vo štvrtok troch policajtov, ktorí sa v auguste 2018 podieľali na zastrelení mladíka s Downovým syndrómom po tom, ako na nich zakýval hračkárskou zbraňou. Informovala o tom agentúra AP.

Štokholmský okresný súd rozhodol, že policajt ktorý strieľal do 20-ročného Erica Torella nie je vinný zo zabitia a druhý policajt sa neprevinil profesionálnym pochybením. Obaja totiž podľa názoru súdu konali "v domnelej núdzovej situácii".

Súd taktiež oslobodil ich veliaceho dôstojníka, ktorý bol podozrivý z profesionálneho pochybenia. Nepodarilo sa totiž preukázať, že "zlyhal pri vyhodnocovaní situácie". Eric Torell, trpiaci aj formou autizmu, bol postrelený v lete 2018 nadránom vo švédskom hlavnom meste a krátko nato zraneniam podľahol.

Torellova matka Katarina Söderbergová po incidente uviedla pre noviny Expressen, že hračka bola darčekom a jej syn bol "tým najmilším a najúžasnejším človekom na svete".  Söderbergová ďalej povedala, že jej syn Eric bol ťažko zdravotne postihnutý, trpel Downovým syndrómom a autizmom a rozprával len s problémami - vlastne hovoril len slovo "mama". Jeho nezvestnosť nahlásila niekoľko hodín po tom, čo odišiel z domu. Matka ešte uviedla, že plastová hračka pripomínala samopal.

Viac o téme: StreľbaPolicajtiEric TorellŠvédskkoDownový syndróm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu