Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pohreb Roberta Mugabeho: Rodina sa s ním rozlúčila na jeho vidieckej usadlosti

Robert Mugabe
Robert Mugabe (Zdroj: SITA/AP Photo/Ben Curtis, File)

KUTAMA - Rodina bývalého zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho sa zišla v sobotu v jeho vidieckej usadlosti v dedine Kutama na pohrebnom obrade tri týždne po smrti tohto dlhoročného zimbabwianskeho lídra, píše agentúra AFP.

Mugabe zomrel 6. septembra v singapurskej nemocnici vo veku 95-rokov. Mugabeho telesné pozostatky vystavili na nádvorí jeho domu v okrese Zvimba, približne 90 kilometrov západne od hlavného mesta Harare. Rakva bola vyzdobená zimbabwianskou vlajkou. Na obrad prišli stovky smútiacich, napriek tomu, že malo ísť pôvodne o súkromnú rozlúčku v kruhu rodiny. Niektorí mali tričká s Mugabeho podobizňou, iní tancovali a spievali, alebo iba ticho sedeli pod pripravenými bielymi stanmi.

Medzi prítomnými nebol žiadny vyššie postavený zástupca vlády. Mugabe, bývalý povstalecký vodca, sa dostal k moci v roku 1980 po získaní nezávislosti Zimbabwe od Británie a na čele krajiny stál nasledujúcich 37 rokov a sedem mesiacov.

Zosadili ho v novembri 2017 počas armádou podporovaného prevratu, čím sa skončila jeho autoritárska vláda poznačená politickým prenasledovaním a ekonomickým úpadkom. Exprezidentov zdravotný stav sa prudko zhoršil po jeho zvrhnutí a pravidelne navštevoval Singapur, kde ho liečili.

Viac o téme: PohrebZimbabweRobert MugabeKutama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu