Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Svet obletela správa o smrti bývalého diktátora: Zomrel dlhoročný prezident Robert Mugabe

Robert Mugabe Zobraziť galériu (3)
Robert Mugabe (Zdroj: SITA/AP Photo/Themba Hadebe, FILE)

HARARE - Vo veku 95 rokov zomrel v piatok dlhoročný zimbabwiansky prezident Robert Mugabe. Informovala o tom spravodajská televízia BBC.

Mugabeho smrť na Twitteri potvrdil aj súčasný prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa. Mugabe stál na čele bývalej Rodézie ako premiér od roku 1980 a v roku 1987 sa stal prezidentom. Zo svojej funkcie odišiel ako 93-ročný v novembri 2017.

Robert Mugabe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ben Curtis, File)

Mugabe začal študovať na Univerzite Fort Hare v juhoafrickom meste Alice, po čase odišiel a pokračoval v štúdiu v Driefonteine, Salisbury, Gwele a Tanzánii. Stal sa učiteľom v Zambii a v Ghane, kde sa zoznámil so svojou prvou manželkou Sally Hayfronovou. V Ghane sa začal politicky angažovať, ovplyvnil ho ghanský premiér Kwame Nkrumah.

Z Ghany sa vrátil do Rodézie a pripojil sa k hnutiu Africký ľudový zväz Zimbabwe (ZAPU). Neskôr sa pridal k ľavicovo orientovanému Africkému národnému zväzu Zimbabwe (ZANU). V roku 1964 ho odsúdili na desať rokov väzenia za podvratnú činnosť. Počas pobytu za mrežami korešpondenčne vyštudoval niekoľko vysokých škôl, medzi nimi napríklad Londýnsku univerzitu.

Po návrate z väzenia žil v Mozambiku, odkiaľ viedol boje proti vláde Iana Smitha v Rodézii. Ich intenzita narástla po roku 1972. V roku 1979 na území Rodézie operovalo asi 12.500 povstalcov. Na rokovania s nimi pristúpili predstavitelia krajiny pod tlakom medzinárodného spoločenstva. V decembri 1979 uzavreli prímerie. Mugabe sa koncom roka vrátil do svojej vlasti ako vodca oslobodzovacieho hnutia. Zvíťazil v marcových voľbách v roku 1980 a stal sa premiérom krajiny, ktorá sa premenovala na Zimbabwe. Od roku 1987 stál na jej čele ako prezident.

Robert Mugabe a Joshua
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dieter Endlicher, file)

V roku 1988 sa podarilo ukončiť občiansku vojnu, v ktorej proti sebe bojovali dva tábory povstalcov. Mugabe sa však čoraz viac uchyľoval k totalitným praktikám a postupne priviedol Zimbabwe k diktatúre. V roku 1998 napríklad zakázal homosexuálne vzťahy. Krajina ekonomicky upadala. V roku 2000 v nej prebehla pozemková "reforma", v rámci ktorej aj za cenu krvavých stretov štát zaberal pôdu farmárom. Asi 700.000 ľudí prišlo o svoje domovy.

V dňoch 14. a 15. novembra 2017 v krajine prebehol nekrvavý prevrat, pri ktorom prevzala moc do rúk armáda a Mugabeho nechala v domácom väzení. Mugabe v ten rok 20. novembra súhlasil so svojim odstúpením, pokiaľ armáda zaručí beztrestnosť jemu i jeho manželke. Napokon 21. novembra, keď hrozil začiatok impeachmentu, Mugabe definitívne odstúpil. Zo svojej funkcie odišiel Mugabe ako 93-ročný. Moc v krajine následne prevzal dovtedajší viceprezident Emmerson Mnangagwa, ktorý v hlavnom zimbabwianskom meste Harare zložil 24. novembra 2017 prísahu.

Viac o téme: úmrtiePrezidnetZimbabweRobert Mugabe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu