Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tisíce ľudí v uliciach Budapešti: Pripojili sa ku globálnemu klimatickému štrajku

V Budapešti sa tisíce ľudí pripojili ku globálnemu klimatickému štrajku. Zobraziť galériu (3)
V Budapešti sa tisíce ľudí pripojili ku globálnemu klimatickému štrajku. (Zdroj: SITA/Marton Monus/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ- Niekoľko tisíc ľudí sa v piatok v Budapešti pripojilo k ďalšej sérii celosvetových klimatických štrajkov, do ktorých sa zapájajú prevažne mladí ľudia. Informoval o tom spravodajský server Index.hu.

Demonštrácia, ktorej 90 percent účastníkov boli žiaci a študenti, sa začala na Námestí Ádáma Clarka, odkiaľ protestujúci prešli cez Reťazový most (Lánchíd) na Kossuthovo námestie k budove maďarského parlamentu. Cestou skandovali väčšinou heslo "Čo chceme? Ochranu klímy! Kedy to chceme? Teraz!" v maďarskom, anglickom i nemeckom jazyku.

V Budapešti sa tisíce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Marton Monus/MTI via AP)

V dave sa objavili aj viacerí maďarskí opoziční politici - kandidát na starostu Budapešti Gergely Karácsony či predseda ochranárskej strany LMP János Kenderay - a niekoľko osobností verejného života. Demonštranti v prejavoch pred parlamentom vyzývali maďarskú vládu, aby sa usilovala o klimatickú neutralitu a aby vyhlásila klimatický stav núdze.

V Budapešti sa tisíce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Marton Monus/MTI via AP)

Študentské demonštrácie za ochranu klímy, ktoré sa konajú pod heslom "Piatky pre budúcnosť", inšpirovala 16-ročná švédska aktivistka Greta Thunbergová. Tá v septembri 2018 každý deň protestovala pred švédskym parlamentom a žiadala, aby politici spravili viac v boji proti klimatickým zmenám.

Viac o téme: BudapešťKlimatický štrajkCelosvetový štrajk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu