Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Koniec telenovely s názvom Stena Impero: FOTO Ropný tanker definitívne vyplával z iránskych vôd

Tanker Stena Impero opustil iránske vody Zobraziť galériu (2)
Tanker Stena Impero opustil iránske vody (Zdroj: SITA/AP/Hasan Shirvani/Mizan News Agency)

TEHERÁN - Tanker Stena Impero plaviaci sa pod britskou vlajkou, ktorý viac než dva mesiace zadržiavali pri iránskom prístave Bandar Abbás, vyplával v piatok z iránskych vôd do medzinárodných vôd Perzského zálivu. Podľa agentúr AFP a AP to oznámili miestne úrady.

Zadržanie tejto lode bolo všeobecne vnímané ako odvetný krok po tom, ako úrady Gibraltáru, britského zámorského územia, zadržali 4. júla iránsky tanker Adrian Darya 1 (vtedy ešte známy ako Grace 1) pre podozrenie z prepravy ropy do Sýrie, čo by bolo porušením sankcií Európskej únie. Iránsky tanker prepustili 18. augusta po ubezpečení zo strany Iránu, že náklad nevyloží v Sýrii.


Čítajte aj: Iránsky prezident varuje: Bezpečnosť v Perzskom zálive sa môže rozpadnúť jedinou chybou


Ropný tanker Stena Impero zadržali iránske revolučné gardy 19. júla vo vodách Hormuzského prielivu pri vstupe do Perzského zálivu. Teherán opakovane poprel, že by oba prípady spolu súviseli, a zadržiavanie tankera Stena Impero zdôvodňoval podozrením, že loď nereagovala na núdzové volania a vypla svoj rádiový odpovedač po tom, čo sa zrazila s rybárskym plavidlom.

Británia obvinila Irán

Švédska spoločnosť Stena Bulk, prevádzkovateľ tankera, uviedla, že si nie je vedomá porušení námorných plavidiel touto loďou a že si stojí za profesionálnym počínaním posádky. Británia vyhlásila, že Irán nemal právo brániť tankeru v ceste, a obvinila Teherán z "pirátstva".

Tanker Stena Impero opustil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Tasnim News Agency)

Začiatkom septembra Irán prepustil siedmich z 23 členov posádky tankera Stena Impero a tento pondelok vláda v Teheráne oznámila, že loď môže "slobodne" odplávať po ukončení príslušného právneho procesu. Námorný úrady iránskej provincie Hormozgán v piatkovom oznámení na svojej webovej stránke uviedli, že Stena Impero vyplávala do medzinárodných vôd o 09.00 h miestneho času (07.30 h SELČ). Upozornil tiež, že napriek povoleniu opustiť kotvisko je prípad tejto lode na iránskych súdoch naďalej otvorený.


Príďte na HABERA & TEAM 2019 TOUR.


Prepustenie tankera potvrdila aj spoločnosť Stena Bulk. Jej šéf Erik Hanell uviedol, že plavidlo smeruje do Dubaja, kde posádka vystúpi a podrobí sa zdravotnej prehliadke.

Viac o téme: TankerIránStena Impero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu