Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Emotívny a silný prejav švédskej aktivistky na summite OSN: Ukradli ste mi moje sny a detstvo

Greta Thunberg Zobraziť galériu (6)
Greta Thunberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Jason DeCrow)

NEW YORK - Vašimi planými rečami ste mi ukradli moje sny a moje detstvo, vyhlásila v pondelok v emotívnom a silnom prejave na klimatickej konferencii v New Yorku švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg.

Na lídrov z desiatok krajín sveta, ktorí sa na konferencii zúčastňujú, takmer kričala, tí jej prejav viackrát prerušili potleskom. Thunberg pritom už viackrát v minulosti zdôraznila, že o potlesk a pochvaly nestojí a to, že ju všetci chvália, no nikto nekoná, označila za pokrytectvo.

"Toto je celé zle. Ja by som tu nemala byť. Mala by som byť v škole na druhej strane oceánu. Lenže vy sa všetci obraciate na nás mladých, aby sme vám dali nádej. Ako si to dovoľujete?" oborila sa na svetových politikov Thunberg, ktorá pricestovala do New Yorku jachtou, pretože odmieta lietanie, ktoré zanecháva obrovskú uhlíkovú stopu.

"Ľudia trpia, ľudia umierajú, celé ekosystémy sa rúcajú, sme na začiatku masového vymierania. A všetko, o čom vy dokážete rozprávať, sú len peniaze a rozprávky o nekonečnom ekonomickom raste. Ako si to dovoľujete?" pokračovala šestnásťročná Švédka.

Greta Thunberg
Zobraziť galériu (6)
Greta Thunberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jason DeCrow)

Thunberg vyslovila presvedčenie, že na newyorskej klimatickej konferencii "nebudú prijaté žiadne riešenia alebo plány", ktoré by sa aspoň vzdialene podobali na opatrenia, ktoré je potrebné vykonať. "Tie čísla sú príliš nepohodlné, a vy stále nie ste dostatočne zrelí na to, aby ste povedali, ako to je."

"Zrádzate nás, ale mladí ľudia začínajú vidieť vašu zradu. Upierajú sa na vás oči všetkých budúcich generácií, a ak sa rozhodnete nás zradiť, hovorím vám: Nikdy vám neodpustíme!" povedala Thunberg svetovým politikom.

Mladí aktivisti vinia štáty OSN za nedostatočný boj proti klimatickej zmene

Švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová spoločne s 15 mladými ľuďmi z 12 krajín podali na Výbore OSN pre práva dieťaťa (CRC) sťažnosť, v ktorej obviňujú členské štáty OSN, že nepodnikajú dostatočné kroky v boji proti klimatickej zmene a porušujú tak Dohovor o právach dieťaťa prijatý pred 30 rokmi. Informoval o tom v pondelok Detský fond OSN (UNICEF).

"Prezidenti a predsedovia vlád sveta v otázke ochrany práv detí zlyhávajú, keďže aj naďalej nerobia nič proti klimatickej kríze," vyhlásila 16-ročná Thunbergová podľa agentúry DPA na tlačovej konferencii v New Yorku. "Chceme povedať, že už stačilo," dodala.

Klimatický summit OSN je "obrovskou šancou" pre hlavy štátov i vlád, aby dokázali, že to myslia vážne, povedala ďalej Thunbergová a poznamenala, že verí v jeho dobrý výsledok. "Musíme sa však pripraviť na najhoršie a pokračovať ďalej, aj vtedy, ak sa summit skončí so zlým výsledkom," vyzvala mladá aktivistka.

Thunbergová, ktorá svojimi vlaňajšími protestmi pred švédskym parlamentom podnietila vznik hnutia mládeže známeho ako "Piatky za budúcnosť", vystúpila s prejavom aj na samotnom klimatickom summite OSN v New Yorku. Svetových lídrov nahnevaným hlasom obvinila z toho, že svojou nečinnosťou zradili jej generáciu.

Podanie sťažnosti umožňuje dodatočný protokol k Dohovoru o právach dieťaťa. Dohovor, ktorého cieľom je ochrana detí na celom svete, prijalo Valné zhromaždenie OSN v roku 1989. Mládež vo veku osem až 17 rokov v ich úsilí namierenom proti členským štátom OSN zastupuje istá právnická kancelária. Podporu im vyjadril aj UNICEF, ktorý však nie je oficiálnym partnerom sťažnosti.

Na summite vystúpil aj Guterres

Na summite pred Gretou Thunberg vystúpil generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres, ktorý vyhlásil, že klimatické zmeny už pokročili natoľko, že momentálne už nie je čas na ďalšie vyjednávanie, ale musia nastúpiť činy. Šéf OSN vyzval lídrov všetkých štátov sveta, aby sa spojili v úsilí bojovať proti klimatickej kríze a aby sa zaviazali k zmenám, ktoré povedú k tomu, že planéta bude do roku 2050 uhlíkovo neutrálna.

Na summite vystúpili lídri z vyše 60 krajín sveta vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej. Spojené štáty, ktorých prezident Donald Trump sa zmenami klímy príliš nezaoberá, neprejavujú o konferenciu žiadny zvýšený záujem, napriek tomu, že sa koná na ich území. Trumpova hovorkyňa iba odkázala, že prezident sa na konferencii "možno ukáže".

Na summite sa nakrátko a neohlásene zastavil aj americký prezident Donald Trump. Zdržal sa tam približne 15 minút, pričom pozorne počúval prejavy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a indického premiéra Naréndru Módího, píše agentúra AP.

Aktivisti počas newyorského summitu zablokovali centrum Washingtonu

Tisíce environmentálnych aktivistov zablokovali v pondelok dopravu v centre hlavného mesta USA Washington a žiadali americkú vládu, aby podnikla okamžité kroky v boji proti klimatickej zmene. Informovala o tom agentúra AFP.

Emotívny a silný prejav
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

Pouličné protesty vo Washingtone prebiehali počas klimatického summitu OSN v New Yorku, na ktorom sa v pondelok zišli desiatky svetových lídrov. Len niekoľko blokov od Bieleho domu aktivisti z hnutia Extinction Rebellion zaparkovali ružovú loď v jednej z ulíc, kde sídlia lobistické firmy a zablokovali veľkú križovatku.

Emotívny a silný prejav
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Niektorí z demonštrantov sa k lodi pripútali reťazami, ktoré museli policajti prepíliť. Jedna z účastníčok protestu vyzvala ľudí, aby jedli menej mäsa a mliečnych výrobkov, používali menej plastov, jazdili na bicykloch, znižovali používanie fosílnych palív a prestali si veci kupovať cez Amazon. Tento internetový veľkoobchod podľa nej doručuje tovar prostredníctvom nákladných áut, ktoré zanechávajú v ovzduší obrovskú uhlíkovú stopu.

Emotívny a silný prejav
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite)

Napriek miernemu napätiu medzi protestujúcimi a políciou, mali demonštrácie pokojný priebeh. Washingtonská metropolitná polícia zadržala len 26 ľudí, ktorí zablokovali vstup do jedného z cestných tunelov, uviedla agentúra AP.

Emotívny a silný prejav
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Protestovalo sa aj v Paríži, Macron poslal aktivistom odkaz

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nahneval Poľsko, keď vyzval francúzskych klimatických aktivistov, aby presunuli svoje protesty tam. Námestník poľského ministra zahraničia Szymon Szynkowski vel Sek v pondelok povedal, že jeho krajina sa veľmi snaží znížiť emisie uhlíka. Zároveň vyjadril nádej, že Macron sa v budúcnosti "zdrží takéhoto typu poučovania".

Macron v nedeľu počas letu do New Yorku novinárom povedal, že Poľsko zablokovalo jeho snahy, aby sa Európska únia do roku 2050 zaviazala dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. "Pochodovať každý piatok, aby sme povedali, že planéta horí, je pekné, ale to nie je ten problém. Ľudia by mali ísť protestovať do Poľska! Pomôžte mi pohnúť s tými, ktorých nedokážem postrčiť," povedal francúzsky prezident. Na klimatických pochodoch v Paríži sa v piatok a v sobotu zúčastnili tisíce ľudí.

Viac o téme: Greta ThunbergKlimatický summit OSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu