Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Umelú inteligenciu na sledovanie občanov nepoužíva len Čína, ale aj ďalších 74 krajín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Najmodernejšie systémy umelej inteligencie nepoužíva na sledovanie vlastných občanov len Čína, o ktorej sa v tejto súvislosti často píše, ale aj ďalších 74 štátov sveta. V najnovšej štúdii, ktorú zverejnili v utorok vo Washingtone, to uvádza renomovaná Carnegieho nadácia pre medzinárodný mier (Carnegie Endowment for International Peace).

Umelú inteligenciu, ktorá napríklad dokáže identifikovať ľudí podľa čŕt ich tváre, používajú pritom nielen autokratické režimy ako Čína, Rusko, Saudská Arábia či Turecko, ale aj vyspelé demokracie vrátane Spojených štátov, Kanady, Veľkej Británie, Nemecka či Francúzska.

Zatiaľ čo v Číne takéto technológie vláde poskytuje predovšetkým firma Huawei, ktorej technológie najmä podľa Spojených štátov predstavujú potenciálne ohrozenie pre slobodný svet, v ostatných krajinách sú to okrem tejto a ďalších čínskych firiem napríklad aj japonská spoločnosť NEC Corporation či americké firmy IBM, Palantir alebo Cisco.

V zozname krajín, ktoré používajú umelú inteligenciu na nejakú formu sledovania svojich občanov, sa nachádza aj Česká republika, no na rozdiel od iných štátov pri nej chýba údaj o spoločnosti, ktorá takéto technológie vláde poskytuje. Slovensko, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko ani Ukrajina v zozname nie sú, na rozdiel napríklad od Dánska, Holandska, Švajčiarska, Talianska, Austrálie, Izraela či Japonska.

Viac o téme: ŠtúdiaSledovanieUmelá inteligenciaČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu