Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalšia zlá správa pre hurikánom zničené Bahamy: Blíži sa tropická búrka Humberto

K Bahamám sa blíži tropická búrka Humberto
K Bahamám sa blíži tropická búrka Humberto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ramon Espinosa)

MCLEAN'S TOWN - Tlaková níž v blízkosti Bahám dnes zosilnela na tropickú búrku a dostala označenie Humberto. Na severozápadnú časť karibského súostrovia, ktorá bola len pred dvoma týždňami spustošená hurikánom Dorian, priniesla vetry o sile až 64 kilometrov za hodinu aj množstvo zrážok. Dnes o tom informovala agentúra AP, podľa ktorej búrka zrejme zamieri nad oceán a vyhne sa pobrežiu Spojených štátov.

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) v piatok v noci uviedlo, že búrka sa nachádza viac ako 200 kilometrov východne od ostrova Abaco a že sa posúva smerom na severozápad. Postupne by sa mala stočiť na severovýchod a vyhnúť sa tak pobrežiu Spojených štátov. Úrady na Floride v reakcii na aktualizovanú prognózu trasy odvolali výstrahu pred tropickou búrkou. Očakáva sa, že búrka v nasledujúcich dňoch môže dosiahnuť silu hurikánu.

Búrka komplikuje záchranné a rekonštrukčné práce po hurikáne Dorian, doteraz najsilnejším, ktorý kedy Bahamy zasiahol. Podľa úradov si Dorian vyžiadal 50 mŕtvych a viac ako 1300 ľudí je stále nezvestných. V piatok priletel na návštevu ostrovov generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý ponúkol podporu miestnym obyvateľom pri obnove zničenej infraštruktúry. Varoval tiež pred nebezpečenstvom klimatických zmien, ktoré podľa neho zosilňujú intenzitu hurikánov a búrok.

Viac o téme: VietorTropická búrkaZrážkyBahamyHumberto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu