Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Cathy (†62) vyšla z chaty skontrolovať psy: Viac sa nevrátila, hrozný pohľad na jej roztrhané telo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FB/Cathy Mueller, Getty Images)

OTTAWA - Medveď baribal na odľahlom súkromnom ostrove v Kanade zabil 62-ročnú Američanku, oznámila stanica BBC na svojom webe. Baribalovia sú síce považovaní za nebezpečných, ale podobné útoky sú zriedkavé, dodala.

Študent spal v stane, keď sa udialo čosi príšerné: Peklo o štvrtej ráno a smrteľné zovretie v lese

Catherine Sweattová-Muellerová vyšla večer z rodinnej chaty, aby skontrolovala psy, ale už sa nevrátila. Jej znepokojená matka zatelefonovala na políciu. Keď hliadka dorazila na ostrov, našla medveďa nad ženiným telom. Policajti šelmu zastrelili v presvedčení, že ženu zabila.

Sweattová-Muellerová z amerického štátu Minnesota bola na dovolenke u rodičov žijúcich na kanadskom ostrove Red Pine Island, ktorý leží v blízkosti hraníc so Spojenými štátmi. Jej matka si začala robiť starosti, keď sa do chaty vrátili psy bez jej dcéry a jeden zo psov bol zranený.

Cathy (†62) vyšla z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Cathy Mueller)

V okolí boli spozorovaní dvaja ďalší baribalovia, ktorí sa takisto správali agresívne, povedal BBC Jim Davis z polície provincie Ontário.

Telo zastreleného medveďa majú preskúmať odborníci, aby sa pokúsili zistiť, prečo na ženu zaútočil. Davis označil útok za "ojedinelý incident". Nič podobné nezažil za 11 rokov služby v oblasti.

Podľa Ontárijského ministerstva prírodných zdrojov sú podobné útoky "mimoriadne vzácne". Predchádzajúci smrtiaci útok medveďa sa v provincii Ontário podľa agentúry AP prihodil v roku 2005.

Medvede sa ľuďom radšej vyhnú, ale môže sa stať, že zaútočia, a to z viacerých dôvodov: ak človek narazí na samicu s mláďatami, ak medveď bráni svoju potravu, alebo ak je medveď prekvapený či vyľakaný.

Vlani v novembri vyhladovaný a zranený medveď grizly v kanadskom teritóriu Yukon zabil 37-ročnú Valeriu Theoretovú a jej desaťmesačnú dcérku. Smrtiace útoky, pripisované grizlymu, sa vlani odohrali tiež v USA, dva na Aljaške a tretí v štáte Wyoming pri národnom parku Yellowstone.

Ľadový medveď vlani zabil 31-ročného Aarona Gibbonsa, Kanaďana, ktorý sa vydal rybárčiť a loviť do najsevernejšieho kanadského teritória Nunavut. Predchádzajúci smrtiaci útok polárneho medveďa sa v tomto kraji odohral v roku 2000.

Viac o téme: Medveďútok Kanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu