Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Ríme zložila prísahu druhá vláda premiéra Conteho: Medzi ministrami je aj sedem žien

Na snímke ministri novej talianskej vlády pózujú pre skupinovú fotografiu
Na snímke ministri novej talianskej vlády pózujú pre skupinovú fotografiu (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)

RÍM - V poradí 66. talianska vláda zložila vo štvrtok v Ríme prísahu do rúk prezidenta Sergia Mattarellu. Druhý kabinet 55-ročného staronového premiéra Giuseppeho Conteho má 21 ministrov, medzi nimi má zastúpenie aj sedem žien. Koaličnú vládu vytvorili dve strany — protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) a stredoľavicová Demokratický strana (PD). Informovala o tom agentúra APA.

Novým šéfom talianskej diplomacie je líder M5S Luigi Di Maio a novým ministrom hospodárstva Roberto Gualtieri z PD. Členkou nového Conteho kabinetu je aj ministerka vnútra Luciano Larmorgeseová. V úrade vymenila Mattea Salviniho z pravicovej Ligy Severu, ktorý v Conteho vláde riadil rezort vnútra posledných 14 mesiacov. Ministrom obrany je Lorenzo Guerini z PD.

Novému kabinetu ešte musí vysloviť dôveru parlament. Hlasovanie by sa malo uskutočniť začiatkom budúceho týždňa. PD sa na vytvorení novej koalície s M5S, ktoré doteraz tvorilo vládu s pravicovo-populistickou Ligou Severu (LN), dohodla minulú stredu. Vytvorenie novej vlády s PD — niekdajším rivalom M5S — odobrila v utorok väčšina členskej základne M5S v internetovom hlasovaní. Conte zloženie novej vlády oznámil v stredu.

Viac o téme: VládaRímTalianskoGiuseppe Conte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu