Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

USA podporujú právo Izraela: Washington varoval Hizballáh pred nepriateľskými krokmi

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: TASR/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Spojené štáty vyjadrili v nedeľu svoje znepokojenie z eskalácie napätia medzi Izraelom a šiitským hnutím Hizballáh na juhu Libanonu. Washington zároveň zdôraznil svoju podporu židovskému štátu, pričom varoval Hizballáh pred ďalšími "nepriateľskými krokmi". S odvolaním sa na vyhlásenie predstaviteľa amerického ministerstva zahraničných vecí o tom informovala agentúra AFP.

"Sme si vedomí toho, čo sa deje a znepokojuje nás nárast napätia na (izraelsko-libanonských) hraniciach", uviedol pre AFP nemenovaný predstaviteľ ministerstva. Zdôraznil zároveň, že Spojené štáty plne podporujú "právo Izraela na sebaobranu", pričom dodal, že "Hizballáh by sa mal zrieknuť nepriateľských krokov, ktoré ohrozujú bezpečnosť Libanonu, jeho stabilitu a suverenitu"

"Ide o ďalší príklad destabilizujúceho vplyvu Iránom podporovaných hnutí na mier a bezpečnosť v tomto regióne," uzatvoril predstaviteľ rezortu americkej diplomacie. Izrael vystrelil v nedeľu na juh Libanonu vyše 40 rakiet po tom, ako armáda židovského štátu informovala, že z Libanonu bolo v nedeľu vypálených niekoľko protitankových striel na izraelskú vojenskú základňu a vojenské vozidlá. Armáda potvrdila "niekoľko zásahov" a uviedla, že reagovala streľbou na "zdroje paľby a na ciele v južnom Libanone".

K útoku sa prihlásilo Iránom podporované libanonské šiitské hnutie Hizballáh. Vyhlásilo, že zničilo izraelské "vojenské vozidlo" smerujúce do kasární Avivim a usmrtilo či zranilo jeho posádku. K incidentu došlo po tom, čo vodca libanonského šiitského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh sľúbil v sobotu odvetu za údajný minulotýždňový izraelský útok bezposádkovými lietadlami.

Údajný izraelský dron sa zrútil v južnej časti Bejrútu, ktorý je baštou hnutia Hizballáh, zatiaľ čo ďalší vybuchol a zrútil sa v blízkosti prvého. Izrael sa k nasadeniu dronov v Bejrúte neprihlásil.

Viac o téme: USAIzraelLibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu