Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Protest prívržencov opozície v Moskve bol pokojný a zaobišiel sa bez zadržaní

Protest prívržencov opozície
Protest prívržencov opozície (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Aktivisti a priaznivci ruskej opozície sa v sobotu zišli v Moskve na ďalšom protestnom pochode. Akcia sa konala bez povolenia úradov a týždeň pred komunálnymi voľbami, v ktorých úrady odmietli ako kandidátov zaregistrovať väčšinu uchádzačov z radov opozičných a nezávislých politikov.

Opozícia v reakcii na toto ich vylúčenie zorganizovala v Moskve v júli a auguste niekoľko masových protestov a žiadala slobodné voľby. Išlo o najväčšie demonštrácie od protestov proti návratu prezidenta Vladimira Putina do Kremľa v roku 2011. Na štart sobotňajšieho Pochodu proti politickým represiám prišli stovky ľudí, ktorí si dali za cieľ prejsť časť reťazca na seba nadväzujúcich bulvárov okolo historického jadra Moskvy.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy informovala, že sobotňajšia akcia v Moskve sa zaobišla bez zadržaní jej účastníkov. V blízkosti trasy pochodu bolo však zaparkovaných alebo sa pohybovalo viacero policajných dodávok. 

AFP vo svojej správe o dianí v Moskve uviedla, že policajti túto sobotu len niekoľkokrát vyzvali ľudí, aby počas pochodu uvoľnili cestu pre autá a kráčali priestorom vyhradeným pre peších. Cez megafóny tiež upozorňovali, že ide o nepovolenú akciu. 

Iným spôsobom policajti voči demonštrantom nezasahovali; nedošlo ani k nasadeniu príslušníkov zásahových jednotiek polície, ktorých konanie bolo nedávno terčom ostrej kritiky. Spravodajský server Novaja gazeta informoval, že podľa polície sa na pochode po reťazci bulvárov v centre Moskvy zúčastnilo okolo 750 ľudí.     

Podľa agentúry AFP malo toto zhromaždenie oveľa pokojnejší priebeh ako protesty uplynulých víkendov, keď polícia a Národná garda zablokovali dav demonštrantov a mnohých z nich zatkli, pričom aj s použitím násilia. 

K sobotňajšiemu pochodu po moskovských bulvároch sa pridali aj aktivistky hnutia za práva žien, ktoré mali v rukách transparenty s heslami proti domácemu násiliu. Išlo o akciu na podporu sestier Chačaturianových, ktoré zavraždili svojho násilníckeho otca. Vražde predchádzal nezáujem príslušných úradov a ustanovizní o osudy týraných dievčat.      

Ešte pred začiatkom pochodu v Moskve polícia urobila prehliadku v byte študenta Jegora Žukova, ktorý je obvinený v súvislosti s masovými nepokojmi po akcii opozície z 27. júla v ruskej metropole. V byte sa v daný časť nachádzal len Žukovov neplnoletý brat a jeho stará matka.

Ruské médiá informovali, že v rovnakom čase ako pochod opozície sa na Prospekte akademika Sacharova v Moskve konal festival na "rozlúčku s letom", na ktorý prišlo vyše 20.000 ľudí. Spoločne s moskovskou radnicou ho organizoval Ruský zväz mládeže.  

V Petrohrade, kde sa konala akcia na podporu moskovského pochodu, zadržali v sobotu dve osoby: mladú ženu za to, že nemala pri sebe doklady, a novinára, ktorého už medzičasom prepustili. Informoval o tom server Novaja gazeta.
 

Viac o téme: ProtestOpozíciaRuskoMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu