Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poľsko sa s USA dohodlo na lokáciách pre nových amerických vojakov: O siedmej ešte rokujú

Mariusz Blaszczak
Mariusz Blaszczak (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

VARŠAVA - Poľské ministerstvo obrany sa dohodlo so Spojenými štátmi na šiestich lokáciách, kde budú umiestnení ďalší americkí vojaci, ktorých Washington vysiela do Poľska. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

O vyslaní 1000 príslušníkov amerických ozbrojených síl do Poľska, kde sa momentálne nachádza 4500 amerických vojakov, rozhodol ešte v júni šéf Bieleho domu Donald Trump. USA tiež zriadia v Poľsku veliteľstvo divízie.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v piatok uviedol, že na šiestich lokáciách, kde budú umiestnení príslušníci ozbrojených síl USA, sa už Poľsko s americkou stranou dohodlo, a o siedmej sa ešte rokuje. 

Technické podrobnosti o novom nasadení amerických jednotiek v Poľsku, napríklad druh síl a ich umiestnenie, sa mali dohodnúť počas Trumpovej návštevy v Poľsku, ktorá bola naplánovaná na tento víkend. Trump však svoju návštevu odložil kvôli hurikánu Dorian, ktorý sa blíži k juhovýchodnému pobrežiu USA. Na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia začiatku druhej svetovej vojny bude v Poľsku Spojené štáty zastupovať viceprezident Mike Pence. 

Viac o téme: ObranaUSAPoľskoMariusz Blaszczak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu