Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Výbuch metánu na Ukrajine zabil 63 baníkov

Pohľad na baňu Zasiaďko v ukrajinskom meste Doneck 18. novembra 2007.
Pohľad na baňu Zasiaďko v ukrajinskom meste Doneck 18. novembra 2007. (Zdroj: TASR)

DONECK - Výbuch metánu v uhoľnej bani na východe Ukrajiny dnes zabil 63 baníkov a 37 je naďalej nezvestných, oznámilo to ministerstvo pre výnimočné situácie. Podľa predstaviteľa odborov bane Zasiaďko v meste Doneck (asi 730 kilometrov juhovýchodne od Kyjeva) existuje veľmi malá šanca, že nezvestní baníci prežili.

Viac ako 360 baníkov sa podarilo zachrániť, z toho 27 hospitalizovali. K výbuchu došlo v hĺbke vyše 1000 metrov okolo 3.00 h miestneho času (02.00 h SEČ). Nehoda, v Ukrajine najhoršia za sedem rokov, poukázala na nedostatočnú pozornosť venovanú bezpečnosti. Ukrajinské bane patria medzi najnebezpečnenšie na svete.

Prezident Viktor Juščenko obvinil vládu, že nerobí dosť pre reformu baníctva a nariadil vytvorenie vyšetrovacej komisie pre objasnenie príčin nehody a potrestanie zodpovedných. Miestne úrady vyhlásili trojdňový smútok za zabitými baníkmi. Premiér Viktor Janukovyč, rodák z banského regiónu, miesto nešťastia navštívil a prisľúbil pomoc pozostalým.

Najnovšia banská nehoda sa počtom obetí zaradila medzi najhoršie na Ukrajine od roku 1991. Podľa oficiálnych štatistík pri nich len v tomto roku prišlo o život 80 ľudí, hoci odbory hovoria o vyšších číslach. Vlani zahynulo 170 baníkov. Ukrajinské bane sa vysokým počtom smrteľných nehôd radia medzi najnebezpečnejšie na svete. Sú hlboké, používajú sa v nich zastarané zariadenia a neprijímajú sa v nich dostatočné bezpečnostné opatrenia.

Podľa expertov sú ukrajinské bane nebezpečné hlavne kvôli svojej hĺbke - zvyčajne viac ako 1000 metrov. Pre porovnanie, vo väčšine európskych baní sa uhlie ťaží v hĺbke 500-600 metrov. Uvoľňovanie metánu pri ťažbe uhlia je prirodzeným javom, pričom jeho koncentrácia sa zvyšuje s hĺbkou. Viac ako 75 percent z dvoch stoviek ukrajinských baní je kvôli vysokej koncentrácii metánu klasifikovaných ako nebezpečných,
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu