Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Amazonský prales stále horí: Hasiť pomáha už aj armáda, pomoc ponúka aj Trump

Amazonský prales
Amazonský prales (Zdroj: SITA/Planet Labs Inc. via AP)

WASHINGTON - Prezident Donald Trump v piatok oznámil, že ponúkol pomoc Brazílii, ktorú sužujú rozsiahle lesné požiare.

Podľa agentúry AFP Trump na Twitteri informoval, že sa rozprával s brazílskym prezidentom Jairom Bolsonarom, pričom uviedol, že vyhliadky oboch krajín na obchod sú "možno silnejšie ako kedykoľvek predtým". "Povedal som mu, že ak môžu Spojené štáty pomôcť s požiarmi v amazonskom dažďovom pralese, sme na to pripravení!" napísal na Twitteri šéf Bieleho domu.

Bolsonaro v piatok nariadil ozbrojeným silám, aby sa zapojili do boja proti požiarom v amazonskom pralese a kriminalite v tomto regióne. Jeho nariadenie sa vzťahuje aj na územia s pôvodným obyvateľstvom, chránené oblasti a ďalšie regióny v tomto najväčšom dažďovom pralese na svete.

Brazílsky prezident je terčom kritiky za svoj postoj voči ochrane životného prostredia. Pred ekologickými záujmami a ochranou dažďového pralesa totiž uprednostňuje aktivity farmárov či baníkov. O tom, že "akútne ohrozenie" amazonského dažďového pralesa patrí na program rokovania počas víkendového stretnutia lídrov G7, je podľa agentúry AFP presvedčená aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Bolívia nasadí proti lesným požiarom "supercisternové" lietadlo

Bolívijská vláda nasadí proti lesným požiarom, ktoré devastujú východ krajiny, "supercisternové" lietadlo. S odvolaním sa na sobotňajšie vyhlásenie bolívijského prezidenta Eva Moralesa o tom informovala agentúra DPA. Na hasenie požiarov v regióne Chiquitania by malo byť podľa Moralesa použité špeciálne upravené lietadlo typu Boeing 747, ktoré bolívijskej vláde požičala spoločnosť Boeing.

Stroj je schopný vypustiť za jeden let až 75.000 litrov vody, pričom denne by mal uskutočniť až štyri takéto lety, spresnil pre denník La Razon bolívijský minister obrany Javier Zavaleta. Stovky rozsiahlych požiarov momentálne ničia lesy a poľnohospodársku pôdu v Brazílii, Bolívii, Peru a Paraguaji. Rozsah požiarov vyvolal nevôľu veľkej časti medzinárodného spoločenstva s environmentálnou politikou brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara. 

Viac o téme: PožiarOheňDonald TrumpBrazíliaAmazonsky prales
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu