Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bližšie k dohode s KĽDR: USA sú pripravené na obnovenie jadrových rozhovorov s Pchjongjangom

Donald Trump a Kim Čong-un
Donald Trump a Kim Čong-un (Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Spojené štáty sú pripravené obnoviť jadrové rokovania so Severnou Kóreou.

"Sme pripravení zapojiť sa hneď, ako sa dohodneme s našimi partnermi v Severnej Kórei," uviedol v stredu v Soule osobitný vyslanec USA pre Severnú Kóreu Stephen Biegun. Prezident Donald Trump podľa neho poveril jeho tím obnoviť pracovné rokovania s Pchjongjangom.

Ako nedávno uviedol Trump, severokórejský líder Kim Čong-un prejavil vôľu opätovne sa stretnúť a obnoviť rozhovory po ukončení spoločného vojenského cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey. Kim mu podľa jeho slov poskytol aj "malé ospravedlnenie" za severokórejské testy zbraní. Lídri si navzájom poslali osobné listy, pričom Trump označil Kimov list za "krásny" a severokórejský vodca povedal o liste z Ameriky, že je "vynikajúci".

Spojené štáty a Južná Kórea v utorok ukončili pravidelné vojenské cvičenie, ktoré Severná Kórea označuje za nácvik invázie. Počas desiatich dní manévrov Severná Kórea zvyšovala napätie vlastnými testami rakiet a iných zbraní. Avšak typická ostrá rétorika v súvislosti s cvičením sa zameriavala prevažne na Južnú Kóreu, nie Spojené štáty, čo naznačovalo, že Pchjongjang má stále záujem o jadrové rokovania s Washingtonom. Mnohí experti považujú nedávne severokórejské testy zbraní za vyvíjanie tlaku na Spojené štáty pred možným obnovením rozhovorov a protest proti vojenskému cvičeniu.

Jadrové rokovania medzi Washingtonom a Pchjongjangom stagnujú od februárového druhého summitu Kima a Trumpa, pod ktorého neúspech sa podpísali rozdielne názory na americké sankcie uvalené na Severnú Kóreu pre jej jadrový program.

Viac o téme: RozhovoryDonald TrumpKim Čong-unSeverná KóreaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu