Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Donald Trump si nedá pokoj: Uvalil sankcie na iránsku vesmírnu agentúru

Americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON - Kabinet amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalil po prvýkrát sankcie na iránsku vesmírnu agentúru. S odvolaním sa na anonymný zdroj z prostredia americkej vlády o tom v utorok informovala agentúra AP.

Spojené štáty obviňujú Teherán z toho, že využíva svoj civilný vesmírny program na vývoj balistických rakiet pod zámienkou programu na vysielanie družíc do vesmíru. Sankcie boli uvalené na vesmírnu agentúru a jej dve pričlenené organizácie po tom, ako došlo vo štvrtok vo Vesmírnom centre imáma Chomejního pri meste Semnán na severe Iránu k výbuchu rakety, ktorý spôsobila technická porucha.

Zdroj pre agentúru v tejto súvislosti uviedol, že na základe daných sankcií môže Washington prísne trestať spoločnosti a vlády, ktoré budú s iránskou vesmírnou agentúrou akýmkoľvek spôsobom spolupracovať. Irán štvrtkový výbuch rakety oficiálne priznal až v pondelok prostredníctvom vládneho hovorcu Alího Rabíího.

Fotka z miesta výbuchu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: twitter.com/Donald J. Trump)

Hovorca povedal, že pri explózii nikto neprišiel o život a nezistili sa žiadne známky sabotáže. Prezident USA Donald Trump zverejnil v piatok na Twitteri fotografiu z miesta výbuchu, ktorú pravdepodobne urobil americký špionážny satelit. Šéf Bieleho domu napísal, že Spojené štáty nemajú s explóziou nič spoločné.

Viac o téme: SankcieUSADonald TrumpIránVesmírna agentúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu