Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Súd ho zmietol zo stola: Kardinál Pell s odvolaním vo veci pohlavného zneužitia detí neuspel

George Pell
George Pell (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia, File)

MELBOURNE - Najvyšší súd austrálskeho štátu Viktória zamietol v stredu odvolanie kardinála Georgea Pella proti verdiktu z decembra 2018, na základe ktorého je vinný z pohlavného zneužitia a obťažovania dvoch neplnoletých chlapcov. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

Odvolací senát v Melbourne rozhodol proti Pellovi (78) v pomere dva ku jednému hlasu, pričom sa očakáva, že jeho právnici podajú ďalšie odvolanie, tentoraz na najvyššom súde Austrálie. Podľa rozsudku z marca tohto roka si má tento cirkevný hodnostár odpykať šesťročný trest odňatia slobody, pričom ho nemôžu prepustiť skôr ako v roku 2022.

Austrálsky kardinál Pell, ktorý mal donedávna na starosti finančné záležitosti Vatikánu, je najvyššie postaveným predstaviteľom katolíckej cirkvi usvedčeným zo sexuálnych deliktov. Uvedené skutky mal spáchať v 90. rokoch na chlapcoch, ktorí spievali v zbore v katolíckej Katedrále sv. Patrika v Melbourne.

Obete mali vtedy 12 a 13 rokov. Samotný Pell však trvá na svojej nevine. Austrálsky premiér Scott Morrison po stredajšom rozhodnutí odvolacieho súdu oznámil, že Pellovi bude odobrané štátne vyznamenanie Rad Austrálie.

Viac o téme: DetiZneužívanieSexuálne obťažovanieSúd AustráliaGeorge Pell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu