Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zomrel architekt César Pelli (†92), tvorca mrakodrapov Petronas Towers

César Pelli Zobraziť galériu (2)
César Pelli (Zdroj: Profimedia)

BUENOS AIRES - Argentínsky architekt César Pelli, ktorý navrhol budovu Petronas Towers v Malajzii, zomrel v piatok vo veku 92 rokov. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na správy Pelliho rodiny.

Pelli zomrel v provincii Tucumán v severozápadnej časti krajiny. Argentínsky prezident Mauricio Macri na Twitteri vyjadril úprimnú sústrasť "rodine a priateľom nadaného Césara Pelliho". "Výtvory, ktoré po sebe na svete zanechal ako odkaz, sú pýchou pre všetkých Argentínčanov," napísal Macri.

Architekt sa narodil v roku 1926. Od roku 1952 žil v USA, kde v rokoch 1977-84 pôsobil ako dekan Fakulty architektúry na Yaleovej univerzite. Pelli získal aj zlatú medailu - najvyššie ocenenie - Amerického inštitútu architektov.

Petronas Towers v hlavnom meste Kuala Lumpur bola po dokončení v roku 1998 s výškou 452 metrov najvyššou budovou na svete. Stále jej patrí titul najvyššej dvojice mrakodrapov. Pelli navrhol aj budovu 200 Liberty Street, predtým známu ako One World Financial Center, v New Yorku.

Petronas Towers v Kuala Lumpur
Zobraziť galériu (2)
Petronas Towers v Kuala Lumpur  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

Viac o téme: SmrťCésar PelliPetronas Towers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu