Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Občania Nemecka bojujúci za Daeš: Krajina po prvý raz prevzala ich deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

DAMASK - Kurdskí predstavitelia odovzdali na hraniciach Sýrie a Iraku Nemecku po prvý raz štyri deti nemeckých občanov bojujúcich za Daeš v Sýrii. Ide o tri siroty a šesťmesačné choré bábätko, uviedol pre agentúru DPA v pondelok Abdal Karím Umar, hovorca kurdských úradov v Sýrii.

"Autonómny región odovzdáva delegácii z Nemecka štyri deti z rodín bojovníkov Daeš," povedal pre agentúru AFP kurdský predstaviteľ pre zahraničné záležitosti Fanar Kaít. Deti žili po porážke teroristickej organizácie Daeš v Sýrii v utečeneckom tábore al-Haul. O návrate detí militantov Daeš sa v Nemecku vedú diskusie už dlhšie obdobie. Spolková vláda spočiatku argumentovala tým, že aktuálne nemá v Sýrii nijaké diplomatické zastúpenie.

Berlínsky správny súd však v júli rozhodol, že vláda musí príbuzných bojovníkov Daeš prijať naspäť do vlasti. Na severovýchode Sýrie žije podľa údajov Západokurdistanského informačného centra (Rojava Information Center, RIC) 117 detí s nemeckým občianstvom a 21 detí Nemcov, ktoré však majú iné ako nemecké občianstvo. Na tomto území sa nachádzajú aj desiatky žien a 66 mužov, z ktorých sa viac než 40 údajne podieľalo na vojnových zločinoch.

Viac o téme: SirotySýriaBábätkaDaešKurdskí predstavitelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu