Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smrť miliardára rozbúrila politické vody v USA: FOTO Trump šíri konšpiračné teórie!

Donald Trump a Jeffrey Epstein Zobraziť galériu (7)
Donald Trump a Jeffrey Epstein (Zdroj: nbc)

NEW YORK - Doslova neveriacke reakcie vyvoláva v USA správa o smrti amerického miliardára Jeffreyho Epsteina, ktorý zrejme v noci na sobotu spáchal samovraždu v cele newyorskej väznici. Epstein bol v nápravnom zariadení považovanom za jedno z najprísnejšie strážených v Spojených štátoch. Navyše bol necelé tri týždne pred smrťou umiestnený pod zvýšený dohľad kvôli obavám, že si chce siahnuť na život. Jeho úmrtie rozvírilo rad konšpiračných teórií, nepodloženú fámu na svojom twitterovom účte zdieľal aj americký prezident Donald Trump.

Epstein, ktorý sa v minulosti priatelil s mnohými mocnými ľudmi vrátane Trumpa, čelil obvineniu, že vo svojich rezidenciách sexuálne zneužíval desiatky maloletých dievčat. Podľa denníka Miami Herald, ktorý o jeho aktivitách prinášal kľúčové zistenia, je smrť 66-ročného miliardára veľkou hanbou pre americkú väzenskú správu a udalosť iste nahnevá pracovníkov ministerstva spravodlivosti.

Je šokujúce, že sa dokázal zabiť

„Už to, že jeden z najostrejšie sledovaných väzňov v Amerike dokáže nájsť spôsob, ako sa v cele zabiť, je dostatočne šokujúce. Ak bol ale onen väzeň zjavne tesne predtým odstránený zo zoznamu potenciálnych samovrahov potom, čo sa pokúsil vziať si život, potom sa tomu skoro nechce veriť,“ napísal zase americký spravodajca britskej televízie Sky News.

Smrť miliardára rozbúrila politické
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/New York State Sex Offender Registry)

Nepodložené konšpirácie

Po správe o Epsteinovej smrti začali na internete vo veľkom cirkulovať nepodložené konšpiračné tvrdenia, ktoré súvisia hlavne s jeho niekdajšími väzbami na vplyvné osobnosti ako je Trump, exprezident USA Bill Clinton či britský princ Andrew. Niektorí komentátori veria, že Epstein bol v skutočnosti zabitý v záujme utajenia kompromitujúcich informácií.

Smrť miliardára rozbúrila politické
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter/Donald Trump)

Prezident Trump na Twitteri zdieľal dva príspevky, ktoré Epsteinovu smrť spájajú s exprezidentom Clintonom. Jeden z nich pochádza od „konzervatívneho komika“ Terrencea Williamsa, druhý z účtu "BNL NEWS", ktorý údajne prevádzkujú „nezávislí žurnalisti“. Novinárka Jane Lytvynenko, ktorá píše o dezinformáciách pre web Buzzfeed News, uviedla, že tento účet často šíri nepravdy.

Smrť miliardára rozbúrila politické
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter/Donald Trump)

Vraj je to dielo Hillary Clintonovej

Členka Trumpovej administratívy Lynne Patton potom na Instagrame naznačovala, že samovražda finančníka je dielom bývalej prvej dámy Hillary Clintonovej. Podľa Miami Herald sa v sobotu na twitteri darilo "hashtagu", ktorý Epsteinovú smrť spája s Trumpom, ale aj heslu, ktoré obviňuje manželov Clintonovcov.

Smrť miliardára rozbúrila politické
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Instagram/Lynne Patton)

Epstein bol 23. júla vo svojej cele nájdený takmer v bezvedomí s poraneniami na krku a následne bol umiestnený pod intenzívnejší dohľad kvôli obavám, že išlo o pokus o samovraždu. Lenže podľa informácií médií sa už na neho tento osobitný režim v čase smrti nevzťahoval. Prečo a kedy presne bola táto „samovražedná stráž“ ukončená, zostáva záhadou.

Jeffrey Epstein
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA (Uma Sanghvi/Palm Beach Post via AP, File))

Podľa agentúry AP by musel návratu do normálneho väzobného režimu predchádzať súhlas riaditeľa manhattanskej väznice a aj jej hlavného psychológa. Podľa odborníkov oslovených denníkom Miami Herald, vyvoláva prípad závažné otázky týkajúce sa rozhodnutia väzenského personálu, experti však pripustili, že aj za takto mimoriadnych okolností, môže k samovraždám dochádzať. Epsteinovou smrťou sa začal zaoberať Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) aj americké ministerstvo spravodlivosti.

Viac o téme: SmrťFinančníkKonšpiráciaDonald TrumpJeffrey Epstein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu