Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Dovolenkový ostrov v Španielsku je v plameňoch: Zasahuje dvesto hasičov

Lesný požiar na ostrove Gran Canaria
Lesný požiar na ostrove Gran Canaria (Zdroj: YouTube/ Guardian News)

LAS PALMAS - Rozsiahly lesný požiar vypukol v horách na španielskom dovolenkovom ostrove Gran Canaria. Bezprostredne ohrozuje obce Tejeda, Artenara a Gáldar, odkiaľ evakuovali takmer tisíc osôb, informovala v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

S plameňmi bojuje asi 200 hasičov, ktorým zo vzduchu pomáha desať hasiacich lietadiel a vrtuľníky. Podľa predsedu miestnej vlády Ángela Víctora Torresa je zasiahnutá plocha okolo 1000 hektárov. Požiar sa rozhorel v sobotu pri obci Artenara a postupne sa šíril. Podľa Torresa stále nie je pod kontrolou. 

Obete zatiaľ nehlásia

Podľa agentúry Reuters ohrozuje rad obcí a národný park Tamadaba na západe ostrova. Oheň na treťom najväčšom z Kanárskych ostrovov sa postupne rozšíril na územie takmer tisíc hektárov, škody na majetku ani obete ale hlásené nie sú. Podľa regionálnych úradov s plameňmi bojuje 200 hasičov a desať lietadiel, ktorá na oheň zhadzujú vodu. Horí okolo obcí Artenara a Tejeda, teda asi 30 kilometrov od metropoly Las Palmas.

Pôvod požiaru zatiaľ nie je celkom jasný, polícia sa však domnieva, že spúšťačom mohla byť spájkovačka. Predpokladá sa, že ho spôsobil 55-ročný muž pri zváraní, uviedli noviny La Vanguardia. V súvislosti s požiarom bol muž zatknutý. Hasičský zbor Gran Canarie, ktorá je obľúbenou dovolenkovou destináciou, na twitteri uviedol, že má s požiarom plné ruky práce. Nočný boj s plameňmi zachytáva video na twitterovom účte hasičov.

Svedkyňa Carla Rodriguezová médiám situáciu opísala ako "jeden z najbolestivejších výjavov, aký kedy videla". Podľa televízie Sky News je dym viditeľný z celého ostrova a tiež zo susedného Tenerife. Evakuácia niekoľkých obcí však bola nariadená iba ako preventívne opatrenie a plamene sa zatiaľ nedostali k obydliam, informovala španielska vysielacia spoločnosť RTVE.

Správu budeme aktualizovať.

Viac o téme: HasičiLesný požiarŠpanielskoGran Canaria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu