Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zemetrasenie v Chile poškodilo budovy, obete neboli hlásené

Múr budovy sa zrútil na auto v meste Antofagasta.
Múr budovy sa zrútil na auto v meste Antofagasta. (Zdroj: ČTK)

SANTIAGO - Silné zemetrasenie, ktoré zasiahlo v stredu severné Čile, poškodilo budovy a strhlo elektrické vedenie. Pri otrasoch, ktoré vyvolali paniku medzi obyvateľmi, bolo podľa oficiálnych miest zranených najmenej 20 ľudí, nikto však podľa doterajších správ nezahynul.

Zemetrasenie, ktoré zasiahlo o 12:40 miestneho času (16:40 SEČ), silne pocítili v čílskom hlavnom meste Santiago vzdialenom 1260 kilometrov južne, ako aj v susednom Peru a Bolívii. Podľa Amerického úradu pre geologický prieskum (USGS) intenzita zemetrasenia dosiahla 7,7 stupňa Richterovej škály, dva z následných otrasov boli silnejšie ako piaty stupeň.

Niekoľko domov zemetrasenie poškodilo v meste Tocopilla, informoval o tom námestník čílskeho ministra vnútra Felipe Harboe. "Niekoľko ľudí bolo zranených, podľa všetkého nikto ťažko," uviedol. Vládny úrad pre mimoriadne situácie uviedol, že najmenej 20 ľudí utrpelo zranenia v malom meste Maria Elena, podľa jeho starostu Eduarda Ahumadu niektoré domy boli poškodené.

Hovorca prezidentského úradu Ricardo Lagos Weber informoval o prerušení dodávok elektriny vo viacerých mestách v severnom Čile. Miestne televízie odvysielali zábery zničených áut, na ktoré sa zrútila vstupná časť hotela v meste Antofagasta nachádzajúceho sa 170 kilometrov južne od epicentra. Reportér rozhlasovej stanice Cooperativa uviedol, že videl zničené autá na letisku v meste.

Otrasy "boli veľmi silné. Trvali dlho a bolo počuť silný podzemný hluk," povedala Andrea Riveros, hovorkyňa hotela Park Hotel v Calame, sto kilometrov od epicentra a miesta, kde sa nachádza aj veľká baňa na meď Chuquicamata, odkiaľ hlásili výpadok prúdu, nie však závažné škody. Školy, nemocnice a iné budovy evakuovali vo viacerých mestách.

Americké tichomorské centrum varovania pred tsunami vydalo a následne odvolalo varovanie tsunami pre Čile a Peru, keďže zemetrasenie vyvolalo vlny vysoké len 0,7 metra. V bolívijskom hlavnom meste La Paz, nachádzajúcom sa 620 kilometrov severovýchodne od epicentra, evakuovali niektoré vysoké budovy, nedošlo však k žiadnym škodám a ľudia sa čoskoro vrátili do úradov.

Pri zemetrasení v roku 1939 zahynulo v Čile 28 tisíc ľudí a v roku 1960 v krajine prežili otrasy s magnitúdom 9,5, vôbec najsilnejšie v 20. storočí, vtedy zahynulo 5700 ľudí. Pri otrasoch o sile 7,8 stupňa neďaleko Tarapacy v severnom Čile prišlo 13. júna 2005 o život 11 ľudí a tisícky zostali bez domova.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu