Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zemetrasenie neďaleko turistického letoviska v Turecku: Stovka budov je poškodených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA - Takmer 1000 budov utrpelo škody pri zemetrasení s magnitúdou 6,0, ktoré vo štvrtok zasiahlo západnú časť Turecka. Podľa agentúry AP to v piatok oznámil turecký minister životného prostredia a urbanizácie Murat Kurum.

Podľa jeho slov bolo "vážne" poškodených 108 budov, zatiaľ čo "ľahké škody" utrpelo ďalších 868 stavieb. Kurum novinárom povedal, že turecká vláda okamžite začne s výstavbou domov pre ľudí, ktorí v dôsledku otrasov prišli o príbytky. K štvrtkovému zemetraseniu došlo o 14.25 h miestneho času (13.25 h SELČ), pričom jeho epicentrum ležalo v meste Bozkurt v provincii Denizli. Ľudia v panike vybiehali do ulíc a úrady ich varovali, aby sa do poničených domov nevracali. Desiatky osôb utrpeli pri otrasoch zranenia. 

Otrasy boli okrem Denizli citeľné aj v susedných provinciách Antalya, Mugla, Isparta a Burdur, kde ľudia taktiež vybiehali zo svojich domov. Podľa tureckého úradu civilnej ochrany (AFAD) došlo po zemetrasení aj k približne 20 dotrasom. Menšie zemetrasenia sú v Turecku pomerne časté. Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,4 však zasiahlo v roku 1999 oblasť v okolí priemyselného mesta Izmit ležiaceho na severozápade Turecka, pričom o život pri ňom prišlo vyše 17.000 ľudí.

Viac o téme: ŠkodyBudovyZemetrasenie Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu