Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šokujúce odhalenie po masakri v El Pase: Matka strelca volala na políciu, znepokojila ju jeho zbraň

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

EL PASO - Matka podozrivého strelca z texaského mesta El Paso Patricka Crusiusa zatelefonovala niekoľko týždňov pred jeho vražedným vyčíňaním na políciu v texaskom meste Allen - mala obavy z toho, že jej syn vlastní strelnú zbraň typu útočnej pušky AK. Právnici rodiny to vo štvrtok potvrdili americkej spravodajskej televízii CNN.

Matka sa skontaktovala s políciou, lebo mala obavy vzhľadom na synov vek, úroveň jeho vyzretosti a nedostatok skúseností so zaobchádzaním s takouto strelnou zbraňou. Počas telefonátu matku presmerovali na príslušníka pre verejnú bezpečnosť, ktorý jej povedal - na základe jej opisu situácie -, že jej 21-ročný syn má kúpu takejto zbrane zákonom povolenú. Uviedli to právnici rodiny Chris Ayres a R. Jack Ayres. 

Šokujúce odhalenie po masakri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/printscreen)

Matka polícii neuviedla svoje ani synovo meno a polícia od nej do konca telefonátu nežiadala žiadne ďalšie informácie. Nie je známe, či zbraň, o ktorej sa matka polícii zmienila, bola použitá pri útoku v sobotu dopoludnia 3. augusta.

Šokujúce odhalenie po masakri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

Podľa polície Crusius spustil v sobotu paľbu v nákupnom centre Walmart v meste El Paso pri mexickej hranici, zabil 22 ľudí a zranil ďalších vyše 20 osôb. Je obvinený z vrážd s priťažujúcimi okolnosťami a nachádza sa vo väzbe v zadržiavacom zariadení okresu El Paso, bez možnosti prepustenia na kauciu. 

Patrick Crusius
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/FBI via AP)

Okresný prokurátor Jaime Esparza oznámil, že jeho úrad bude žiadať pre obvineného trest smrti, dodala televízia CNN. Do úvahy prichádza aj obžaloba zo zločinu z nenávisti. Na online adrese 8chan bol totiž 20 minút pred prvým sobotňajším telefonátom na tiesňovú linku 911 zverejnený manifest hlásajúci názory o nadradenosti belošskej rasy, ktorý údajne napísal Crusius. V tomto štvorstranovom dokumente sú ostro kritizovaní Hispánci a prisťahovalci, ktorých autor obviňuje z obsadzovania pracovných miest a miešania kultúr v USA.

Viac o téme: StreľbaEl PasoPatrik CrusiusTelefonát na políciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu