Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kodaň zasiahol silný výbuch: Spôsobil obrovské škody na daňovom úrade

Výbuch spôsobil rozbité okná a značne poškodená je aj predná časť budovy. Zobraziť galériu (3)
Výbuch spôsobil rozbité okná a značne poškodená je aj predná časť budovy. (Zdroj: TASR/Ritzau Scanpix via AP)

KODAŇ - Dánska polícia vyšetruje silný výbuch, ku ktorému došlo v utorok neskoro večer pred centrálou daňového úradu v Kodani. Explózia spôsobila vážne škody na fasáde budovy a vyžiadala si jednu ľahko zranenú osobu, píšu agentúry AFP a AP s odvolaním sa na vyjadrenia miestnej polície.

Príčina výbuchu, ku ktorému došlo asi o 22.00 h SELČ v kodanskej štvrti Österbro, nebola podľa polície bezprostredne známa. Vyšetrovatelia však incident posudzujú ako trestný čin.  "Ide o niečo, čo niekto vykonal zámerne," povedal na stredajšom tlačovom brífingu inšpektor kodanskej polície Jörgen Bergen Skov, ktorého slová citovala AFP.

Výbuch spôsobil rozbité okná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Ritzau Scanpix via AP)

Dodal, že je ešte priskoro na stanovenie možného motívu. Polícia zároveň informovala, že miesto v stredu prehľadali aj psy cvičené na hľadanie výbušnín. Utorňajší výbuch na budove daňového úradu SKAT porozbíjal okná a poškodil jej fasádu. Úlomky ľahko zranili jednu osobu, ktorá stála pri neďalekej železničnej stanici Nordhavn. Následne bola ošetrená na pohotovosti. V budove SKAT boli v čase incidentu dvaja ľudia, tí však zranenia neutrpeli.

Výbuch spôsobil rozbité okná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Ritzau Scanpix via AP)

Daňový úrad svojich zamestnancov požiadal, aby v stredu pracovali z domu. Dánska premiérka Mette Frederiksenová incident označila za "úmyselný čin". Zároveň však povedala, že je ešte priskoro hovoriť o "teroristickom útoku". "Hovoríme o vážnom zločine a veľmi silnej explózii, takže je zázrak, že nik nebol vážne zranený," dodala. Podľa dánskeho ministra pre dane Mortena Bödskova išlo o zámerný čin, ktorého terčom bol daňový úrad. Bödskov vyzval kohokoľvek, kto by o incidente niečo videl, aby tieto informácie poskytol príslušným úradom.

Viac o téme: VýbuchDaňový úradPolícia Kodaň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu