Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turistov šokovalo nové nariadenie: Ak si sadnete na túto slávnu pamiatku, hrozí vám mastná pokuta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Mestská polícia v Ríme zakázala sedieť na Španielskych schodoch, ktoré stúpajú z námestia Piazza di Spagna a ktoré sú zapísané v zozname UNESCO. Tomu, kto si na jeden zo 135 schodov sadne, hrozí pokuta 160 až 400 eur. Informoval o tom denník La Repubblica.

Turistická atrakcia sa zmenila na pascu: VIDEO Muži podcenili počasie, dramatická záchrana

Turisti nielenže nemôžu jesť pri významných pamiatkach talianskej metropoly alebo sa osviežiť priamo zo zobáčika pitnej fontánky, nabudúce sa po Španielskych schodoch len prejdú. V utorok schody strážilo osem mestských policajtov.

"Chápem, že vyženú niekoho, kto je, ale prečo sa človek nemôže ani posadiť?" reagoval podráždene 35-ročný Mexičan Marcos Morales, ktorý do Ríma prišiel so svojím dievčaťom Laurou.

Turistov šokovalo nové nariadenie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Vymáhame obecné nariadenia - môžete sa (po schodoch) len prejsť," opakovalo bez prestania osem policajtov. Nariadenie zakazuje správať sa na verejných miestach "neslušne alebo v rozpore s dekorom" a "konzumáciu potravín a nápojov posediačky pri historických, umeleckých alebo archeologických pamiatkach", najmä pri fontánach a schodoch, napísala agentúra AFP.

Taliansky historik umenia, kritik, politik a komentátor kultúrneho diania Vittorio Sgarbi zákaz považuje za "prehnané, takmer fašistické nariadenie". "Súhlasím s údržbou pamiatky a s tým, že sa na mramorových schodoch nemôže jesť. Ale zakázať si na ne aj sadnúť, to už sa mi zdá prehnané," myslí si Sgarbi. "Od tej doby, čo je svet svetom, sa prechádzajúci cestovateľ usadzuje na schodoch a obdivuje okolie," dodáva historik umenia a predpokladá, že radnica bude musieť nariadenie znovu zvážiť.

Turistov šokovalo nové nariadenie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Schody, z ktorých troch úrovní môže peší pohliadnuť na námestie Piazza di Spagna, patria medzi najvyhlásenejšie pamätihodnosti Ríma. Verejnosti bolo miesto znovu sprístupnené v roku 2016 po roku reštauračných prác. Schody - predtým stmavnuté vplyvom znečistenia, polepené žuvačkami a plné škvŕn od vína a kávy - nadobudli po reštaurácii pôvodnu belosť.

Neskôr Rím rozdelili spory medzi tými, ktorí si priali, aby sa schodisko na noc zamykalo, a ich odporcami. Terajšia starostka Virginia Raggiová z protestného Hnutia piatich hviezd nakoniec rozhodla, že Španielske schody zostanú v noci otvorené a bude na ne dohliadať polícia.

Viac o téme: DovolenkaTuristiPokuta RímŠpanielske schody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu