Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA po krvavých útokoch: Guterres vyzval na boj proti nenávisti, Obama kritizuje politikov

Miesto činu v Daytone Zobraziť galériu (2)
Miesto činu v Daytone (Zdroj: SITA/AP/John Minchillo)

WASHINGTON - Generálny tajomník OSN António Guterres žiada, aby sa každý jeden človek zapojil "do boja proti násiliu, ktoré je zakorenené v nenávisti, rasizme, xenofóbii a vo všetkých formách diskriminácie". Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na jeho hovorcu Stéphana Dujarrica.

Dujarric uviedol, že generálny tajomník OSN ostro "odsudzuje teroristický útok v texaskom meste El Paso" a masovou streľbou, ku ktorej došlo len o niekoľko hodín neskôr v meste Dayton v štáte Ohio, bol "šokovaný a pobúrený". AP pripomína, že Guterres v rámci boja proti nenávistnému prejavu zverejnil nedávno stratégiu a akčný plán, ktorého snahou je riešiť základné príčiny i efektívnejšiu reakciu.

Podľa Dujarrica generálny tajomník taktiež uviedol, že prejavy nenávisti sa musia odsúdiť "odmietnutím ich nárastu, konfrontovaním s pravdou a nabádaním páchateľov, aby zmenili svoje správanie". Sobotňajšia streľba v nákupnom stredisku v meste El Paso v štáte Texas si vyžiadala 22 obetí a 24 zranených. Útočníkom bol 21-ročný Patrick Crusius. O 13 hodín neskôr sa odohrala ďalšia streľba pred barom v meste Dayton v štáte Ohio, kde 24-ročný Connor Betts zabil deväť ľudí vrátane svojej sestry a 27 zranil.

Generálny tajomník OSN António
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamran Jebreili)

Americký prezident Donald Trump v pondelok po víkendových streľbách povedal, že Spojené štáty musia reformovať zákony týkajúce sa duševného zdravia, aby boli príslušné úrady schopné lepšie identifikovať "duševne narušených jedincov". V pondelňajšom prejave z Bieleho domu tiež oznámil, že požiadal ministerstvo spravodlivosti, aby navrhlo legislatívu, v súlade s ktorou budú strojcovia masového vraždenia rýchlo popravovaní.

Obama kritizoval politikov, ktorí vytvárajú atmosféru strachu

Bývalý americký prezident Barack Obama v pondelok po víkendových streľbách v Texase a Ohiu varoval pred lídrami, ktorí svojimi vyhláseniami "vytvárajú atmosféru strachu". Informovala o tom agentúra AFP. "Mali by sme dôrazne odmietnuť slová z úst našich politikov, ktoré vytvárajú atmosféru strachu a nenávisti alebo normalizujú rasistické zmýšľanie," uviedol Obama. 

Bývalý prezident podľa AFP vo svojom vyhlásení priamo nespomenul súčasného šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, ktorý bol v súvislosti s útokmi obviňovaný z toho, že svojou protiimigračnou rétorikou napomáha šíreniu neznášanlivosti v krajine. Obama však poukázal na politikov, ktorí "démonizujú tých, ktorí nevyzerajú ako my, alebo tvrdia, že iní ľudia, vrátane migrantov, ohrozujú náš spôsob života, prípadne označujú iných za podľudí, alebo tvrdia, že Amerika patrí len určitému typu ľudí," dodal Obama. 

Strelec z El Pasa, ktorý je aktuálne vo väzbe, pred svojím činom zverejnil rasistický a protiimigračný manifest. V ňom vyjadril nenávisť voči "hispánskej invázii" do mesta El Paso, ležiaceho na hranici s Mexikom a pochvalne sa vyjadril o nedávnych masakrách v dvoch novozélandských mešitách. Motív strelca z Daytonu, ktorého už minútu po začatí streľby zabila polícia, je dosiaľ nejasný.

Viac o téme: StreľbaReakcieBarack ObamaSpojené štátyEl PasoAntónio GuterresDayton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu