Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slečna, ktorá môže zmeniť celý svet! Greta zmobilizovala významných vedcov, stretli sa na samite

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

LAUSANNE – Vo Švajčiarsku sa v pondelok 5. augusta začal klimatický samit „Úsmev pre budúcnosť“. Zúčastňujú sa na ňom mladí aktivisti z 38 európskych krajín. Jednou z nich je iniciátorka klimatického hnutia Švédka Greta Thunbergová (16), ale aj nositeľ Nobelovej ceny, známy fyzik a ďalší vedci.

Na prvom zasadnutí Greta Thunbergová veľmi jednoduchými slovami vyzvala k aktivite proti znečisťovaniu planéty. Jej aktivistické úsilie je sústavným pokusom prebudiť povedomie verejnosti. Hovorila o tom, že nemá zmysel obviňovať či nenávidieť jednotlivých politikov, ktorí nie sú všemocní a nemôžu ovplyvniť skutky najbohatších ľudí planéty. Znečisťovanie a klimatické zmeny sú totiž výsledkom honby po zisku a v prvom rade treba ako najnepríjemnejšie opatrenie spomaliť ekonomiku. To potvrdil aj hostiteľ, švajčiarsky nositeľ Nobelovej ceny za chémiu za rok 2017 Jacques Dubochet. Spomenul nezmyselný svetový systém zameraný na zisk a vášnivo hovoril o potrebe konečne urobiť niečo pre klímu.

Slečna, ktorá môže zmeniť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)
Ako uviedol čestný hosť samitu fyzik Carl Friedrich Freiherr von Weizsäcke: "90 percent klimatických zmien sa deje v oceánoch, iba 10 na pevnine a v ovzduší. Ak sa budeme snažiť o pozitívnu zmenu len v Európe, prehráme boj o záchranu Zeme, pretože kým my budeme vysádzať stromy a separovať odpadky, v rozvojových krajinách sa budú v mene zisku ničiť stovky a tisícky hektárov lesa a stavať továrne znečisťujúce ovzdušie."

Slečna, ktorá môže zmeniť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)
Greta Thunbergová zdôraznila, že sa už urobilo veľa, ale stále len na úrovni obyčajných ľudí. Obyčajní ľudia prestali používať plastové vrecúška a jednorazové poháriky na kávu, čo je dôležité, lebo pre zmenu sveta musí každý začať od seba. Treba však vyburcovať aj bohatých tohto sveta naháňajúcich svoje zisky, aby konečne pochopili, že máme len jednu zemeguľu.

Samit v Lausanne potrvá do piatka 9. 8. 2019 a očakáva sa od neho prijatie zásadnej rezolúcie aktivistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu