Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Pacienti sa po transplantácii nakazili HIV

CHICAGO - Štyria pacienti sa nakazili vírusom HIV a hepatitídy C po transplantácii orgánov od infikovaného darcu v Chicagu. Ide o prvý prípad nákazy AIDS od darcu orgánov v USA za posledných 13 rokov.

Transplantácie sa uskutočnili v januári tohto roku v troch chicagských nemocniciach. Infikovaní pacienti sa o svojom stave dozvedeli až pred dvoma týždňami. Ako povedal šéf transplantačného programu v univerzitnej nemocnici v Chicagu doktor Michael Millis, jeho personál sa o probléme dozvedel 1. novembra a následne si pacientov pozval na testy, ktoré potvrdili nákazu vírusom HIV.

Všetky testy darcu orgánov vrátane testov na HIV a hepatitídu boli negatívne, čo znamená, že darca sa musel nakaziť najviac tri týždne pred smrťou. Na základe negatívnych testov sa lekári rozhodli uskutočniť transplantácie darovaných orgánov. "Transplantácia orgánov je mimoriadne bezpečná, no toto demonštruje, že nie je a ani nikdy nebude stopercentne bezpečná," zdôraznil Millis.

Od roku 1994 platia v USA prísne pravidlá týkajúce sa transplantácie orgánov. Posledný známy prípad nákazy HIV orgánmi od darcu sa stal v roku 1985, pričom odvtedy v USA urobili vyše 400 000 transplantácií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu