Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Víkendové masakre v USA: Útočníkovi z Texasu hrozí ten najtvrdší trest, jasný postoj Trumpa

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP/John Minchillo)

WASHINGTON - Za "naozaj vážne duševne chorých" označil v nedeľu americký prezident Donald Trump oboch mužov, ktorí v mestách El Paso a Dayton zastrelili 29 ľudí. Oba prípady odsúdil a uviedol, že "nenávisť nemá v našej krajine miesto".

Trump novinárom pred návratom z Morristownu v štáte New Jersey do Washingtonu ďalej podľa agentúry AP povedal, že problém so streľbami s množstvom obetí sa vlečie "už roky" a jeho vláda sa oň "postará". Avizoval, že hovoril s ministrom spravodlivosti Williamom Barrom, riaditeľom Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a členmi Kongresu o tom, čo je možné urobiť, aby sa zabránilo tomuto druhu násilia. 

Trump tiež ocenil rýchly zásah bezpečnostných zložiek v oboch mestách, ktorý zabránil ešte väčšiemu počtu obetí. "V El Pase boli pripravení, boli tam rýchlo," povedal prezident. "A v Daytone (boli na mieste) za necelú minútu. Len pomyslite na to, čo mohol (strelec) spôsobiť za necelú minútu a policajti konali a zabili ho ... Bolo to hrozné, ale mohlo to byť oveľa horšie." S ďalším vyhlásením k obom prípadom streľby chce Trump vystúpiť v pondelok.

Donald Trump
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

Útočníka z El Pasa obvinili z vraždy

Dvadsaťjedenročný muž, ktorý v nákupnom centre Walmart v meste El Paso v americkom štáte Texas zastrelil v nedeľu 20 ľudí a 26 zranil, bol oficiálne obvinený z vraždy a hrozí mu tak trest smrti. Na tlačovej konferencii to podľa agentúry AFP oznámil hovorca miestnej polície Robert Gomez.

Justičné orgány označili čin páchateľa identifikovaného ako Patrick Crusius za "domáci terorizmus". Vyšetrovatelia sa zaoberajú aj "manifestom", ktorý strelec údajne napísal a v ktorom vyjadruje svoju nenávisť voči "hispánskej invázii" do mesta El Paso, ležiaceho na hraniciach s Mexikom. Páchateľ sa v ňom tiež pochvalne vyjadruje o nedávnych masakrách v dvoch novozélandských mešitách.

Patrick Crusius
Zobraziť galériu (5)
Patrick Crusius  (Zdroj: SITA/FBI via AP)

Podľa mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora bolo šesť z 20 obetí občanmi Mexika. Mexická vláda uviedla, že krajina by mohla požiadať o vydanie 21-ročného muža pre obvinenia z terorizmu. O tom však musí rozhodnúť generálny prokurátor, povedal mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard. "Pre nás je táto osoba teroristom," dodal.

Víkendové masakre v USA:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

Len trinásť hodín po masakri v El Pase zastrelil útočník pred barom v Daytone v štáte Ohio so zatiaľ neznámych príčin deväť ľudí vrátane svojej sestry a 27 zranil. Policajti, ktorí v tom čase v okolí hliadkovali, zlikvidovali útočníka v priebehu jednej minúty, odkedy začal strieľať. Páchateľom je podľa amerických médií 24-ročný beloch Connor Betts.

Connor Betts
Zobraziť galériu (5)
Connor Betts  (Zdroj: SITA/Dayton Police Department via AP)

Podľa neziskovej organizácie Gun Violence Archive (GVA), monitorujúcej prípady použitia strelnej zbrane v USA, boli nedeľňajšie incidenty 250. a 251. masovou streľbou v tomto roku. GVA definuje masovú streľbu ako incident, pri ktorom sú zranení alebo zabití najmenej štyria ľudia.

Viac o téme: StreľbaUSAEl PasoDayton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu