Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Francúzska mimovládka žaluje Paríž za ohrozenie verejnosti pre požiar katedrály

Rekonštrukčné práce na parížskej katedrále Notre-Dame Zobraziť galériu (3)
Rekonštrukčné práce na parížskej katedrále Notre-Dame (Zdroj: TASR/AP/Stephane de Sakutin)

PARÍŽ - Francúzska mimovládna organizácia Robin des Bois v pondelok oznámila, že v súvislosti s aprílovým požiarom parížskej katedrály Notre-Dame podala žalobu voči parížskym úradom. Tie obvinila z toho, že nekonali dostatočne rýchlo na to, aby predišli potenciálnemu ohrozeniu zdravia obyvateľov spôsobenému vysokým množstvom častíc olova, ktoré sa pri požiari dostali do ovzdušia, informovali o tom agentúry AP a AFP.

Pri požiari z 15. apríla sa uvoľnilo do ovzdušia veľké množstvo olova, keďže krov gotickej katedrály Notre-Dame a štíhla veža, ktorých časti zhoreli alebo sa zrútili, obsahovali stovky ton tohto kovu. V okolitom ovzduší bola následne zistená mimoriadne vysoká koncentrácia častíc olova. 

Francúzska mimovládka žaluje Paríž
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Francúzska mimovládna environmentálna organizácia Robin des Bois (Robin Hood)  informovala, že žalobu podala pre úmyselné ohrozenia ľudských životov. Uviedla pritom, že parížske úrady mali v súvislosti s požiarom prijať okamžité opatrenia na ochranu verejnosti. Parížska radnica sa k žalobe dosiaľ nevyjadrila. Zvýšená koncentrácia častíc olova môže ľudom, obzvlášť deťom, spôsobiť neurologické poruchy, ako aj problémy s nervovým systémom či poškodenie mozgu. 

Francúzska mimovládka žaluje Paríž
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Foto / Rafael Yaghobzadeh, Pool)

Parížske úrady nariadili len minulý týždeň dôkladné vyčistenie škôl v okolí požiarom spustošenej katedrály Notre-Dame. Parížski zdravotníci zároveň už pred časom vyzvali tehotné ženy žijúce v okolí katedrály Notre-Dame, aby si dali zistiť hladinu olova v krvi. Rodičom detí do siedmich rokov taktiež odporučili, aby ich za týmto účelom vzali k lekárovi.

Viac o téme: ŽalobaFrancúzskoParížRobin des BoisMimovládla organizáciaNotre-Dam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu