Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na Špicbergoch našli 200 uhynutých sobov, vedci vinia klimatickú zmenu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: John Erling Utsi, NTB scanpix via AP)

OSLO - Na nórskom súostroví Špicbergy objavili v ostatnom čase približne 200 sobov, ktoré uhynuli od hladu. Informoval o tom v pondelok Nórsky polárny inštitút (NPI), podľa ktorého za nezvyčajne vysoký počet mŕtvych zvierat môže klimatická zmena, píše agentúra AFP.

Približne 200 zdochlín objavili traja výskumníci z NPI počas svojho výročného sčítavania voľne žijúcich sobov na Špicbergoch. Zvieratá zrejme uhynuli od hladu počas uplynulej zimy. Výskumníčka Ashild Önviková-Pedersenová, ktorá sčítavanie viedla, sa domnieva, že takáto "vysoká úmrtnosť" je dôsledkom klimatickej zmeny, ktorá podľa zistení vedcov prebieha v Arktíde dvojnásobne rýchlejšie než vo zvyšku sveta.

"Klimatická zmena spôsobuje, že oveľa viac prší. Dážď padá v tundre na sneh a vytvára vrstvu ľadu, čo spôsobuje, že zvieratá majú veľmi biedne podmienky na spásanie," povedala. Špicberské soby spásajú porasty, ku ktorým sa v zime dostávajú pomocou svojich kopýt. Striedajúce sa obdobia mrznutia a roztápania však môžu zapríčiniť vytvorenie nepreniknuteľnej vrstvy ľadu, cez ktorú sa soby nedostanú k potrave.

Porovnateľný úhyn sobov zaznamenali podľa Önvikovej-Pedersenovej vedci len raz za ostatných 40 rokov, počas ktorých populáciu sobov na Špicbergoch monitorujú. Došlo k nemu v zime medzi rokmi 2007 a 2008. Za zvýšenú úmrtnosť sobov na Špicbergoch sčasti môže aj ich narastajúca populácia žijúca na tomto súostroví.

Za tento nárast taktiež čiastočne môže klimatická zmena, respektíve teplé letá, informuje agentúra AFP. Dodáva, že vyšší počet sobov však znamená aj väčšiu konkurenciu pri spásaní porastov. Podľa NPI sa od 80. rokoch minulého storočia počet sobov na Špicbergoch zdvojnásobil, pričom v súčasnosti ich tam žije približne 22.000.

Viac o téme: HladVedciSobyNórskoKlimatická zmenaŠpicbergy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu