Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Krvavé ráno v Afganistane: Pri samovražedných útokoch zomrelo viac ako päťdesiat ľudí

Pri atentáte samovražedného útočníka  v Afganistane zomrelo päť ľudí Zobraziť galériu (4)
Pri atentáte samovražedného útočníka v Afganistane zomrelo päť ľudí (Zdroj: SITA (AP Photo/Rahmat Gul))

KÁBUL - Viac ako 50 ľudí zomrelo v priebehu 12 hodín pri násilnostiach v troch afganských provinciách, kde pôsobí militantné hnutie Taliban. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA. Najmenej osem ľudí vrátane piatich žien a dvoch detí prišlo vo štvrtok o život pri troch výbuchoch, ku ktorým došlo na východe afganskej metropoly Kábul. Ďalších 27 ľudí utrpelo pri týchto explóziách zranenia.

Prvý výbuch nastal o 08.10 h (05.40 h SELČ) vo východnej časti Kábulu, kde sa odpáli samovražedný atentátnik. Ten narazil do autobusu patriaceho ministerstvu banského a ropného priemyslu, uviedol hovorca afganského ministerstva vnútra Nasrat Rahímí. K druhému výbuchu došlo v tej istej oblasti. Pri treťom bolo použité auto naložené výbušninami, uviedol hovorca afganského ministerstva vnútra Nasrat Rahímí.

Pri atentáte samovražedného útočníka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Rahmat Gul))

K zodpovednosti za výbuch auta sa prostredníctvom svojho hovorcu Zabíhulláha Mudžáhida prihlásilo hnutie Taliban. Cieľom útoku mal byť podľa hovorcu konvoj "cudzích votrelcov", ktorý sa uvedenou oblasťou presúval. K bombovému útoku došlo aj vo východoafganskej provincii Nangarhár, kde pri výbuchu nálože umiestnenej pri ceste zomrelo šesť žien a tri deti. Ďalšie štyri osoby utrpeli zranenia. Výbuch zasiahol mikrobus, v ktorom členovia jednej rodiny cestovali na svadbu, uvádza sa vo vyhlásení úradu miestneho guvernéra.

Pri atentáte samovražedného útočníka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Rahmat Gul))

Zo štvrťročnej správy  Asistenčnej misie OSN v Afganistane (UNAMA) vyplýva, že za prvé tri mesiace tohto roka pri výbuchoch náloží umiestnených pri cestách zahynulo 53 civilistov a ďalších 269 osôb utrpelo zranenia, čo je o 21 percent viac ako v tom istom období minulého roka. 

Pri atentáte samovražedného útočníka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Rahmat Gul))

V priebehu uplynulých 12 hodín zahynulo v Afganistane aj najmenej 35 príslušníkov tamojších bezpečnostných síl. Tí padli v priebehu päť hodín trvajúcej prestrelky s talibmi v severoafganskej provincii Tachár. Ďalších minimálne 12 ľudí vrátane šiestich policajtov utrpelo v boji zranenia. Afganské militantné hnutie Taliban pokračuje v takmer každodenných akciách namierených proti vládnym objektom a afganským bezpečnostným zložkám, pričom zároveň rokuje so Spojenými štátmi o ukončení už 18 rokov trvajúceho konfliktu.

Viac o téme: VýbuchBombaAtentátAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu