Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európu trápia problémy v doprave: Narušené vlakové spojenie aj zastavené lety

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Narušenie železničnej dopravy medzi Bruselom, Parížom a Londýnom si v stredu vyžiadala porucha elektrického vedenia. Informuje o tom agentúra AFP s tým, že omeškania vlakov postihli počas vlny horúčav stovky cestujúcich.

Belgická spoločnosť Infrabel, ktorá spravuje železničnú infraštruktúru v Belgicku, uviedla, že rýchlovlak Eurostar smerujúci do Londýna strhol pred stanicou v Bruseli časť elektrického vedenia a zablokoval tak vysokorýchlostnú trať.

Zastaviť následne musel aj rýchlovlak Thalys idúci do Paríža, ktorý bol za zmieneným Eurostarom. Jeho približne 300 pasažierov následne previezli iným vlakom do Bruselu, kde čakali na náhradné spojenie. Podobný osud postihol aj zhruba 600 pasažierov zmieneného vlaku Eurostar, ktorým ponúkli vodu a napokon ich taktiež previezli do Bruselu, informovala belgická agentúra Belga. Pre incident musela spoločnosť Eurostar zrušiť dva spoje z Londýna do Bruselu a dva ďalšie z Bruselu do Londýna. Veľké omeškania hlásila na svojich spojoch do Paríža aj spoločnosť Thalys.

Belgicko rovnako ako zvyšok západnej Európy zápasí s vlnou horúčav. V krajine dokonca v stredu padol teplotný rekord, 38,9 stupňa Celzia, ktorý meteorológovia namerali na vojenskej základni Kleine-Brogel ležiacej zhruba 100 kilometrov severovýchodne od Bruselu - v provincii Limbursko pri hraniciach s Holandskom. Či porucha elektrického vedenia na železnici súvisí s počasím, však dosiaľ zrejmé nie je, píše AFP.

Amsterdamské letisko má problém s tankovaním, lety sú zastavené

Amsterdamské letisko Schiphol, ktoré je tretím najväčším leteckým uzlom v Európe, postihli v stredu vážne problémy súvisiace s tankovaním paliva do lietadiel. Táto situácia si vyžiadala meškanie mnohých letov, a ani po dvoch hodinách letisko stále nevie, kedy budú môcť lietadlá vzlietnuť.

Podľa stanoviska letiska je vina na strane spoločnosti Aircraft Fuel Supply, ktorá má na starosti tankovanie paliva do lietadiel. "Znamená to, že lietadlá nemôžu zatiaľ natankovať, čo je dôvodom meškania letov. Nie je isté, ako dlho táto situácia potrvá," uvádza sa v stanovisku letiska.

Viac o téme: PoruchaŽelezničná dopravaLondýnBruselParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu