Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Do zajatia padla ďalšia loď: KĽDR zadržiava ruských a juhokórejských rybárov

(Zdroj: SITA/Morteza Akhoondi/Tasnim News Agency via AP)

SOUL - Severná Kórea zadržiava od minulého týždňa ruskú rybársku loď s 15 ruskými a dvoma juhokórejskými členmi posádky. Informovala o tom v stredu agentúra AFP na základe správ ruského veľvyslanectva v Pchjongjangu.

Pobrežná stráž KĽDR loď patriacu ruskej rybárskej spoločnosti zadržala 17. júla. "Podľa severokórejského ministerstva zahraničných vecí je dôvodom zadržania lode porušenie pravidiel vstupu a pobytu," uvádza veľvyslanectvo na svojej facebookovej stránke.

Pracovníci veľvyslanectva sa stretli s ruským kapitánom lode a prvým dôstojníkom, ktorí sú spolu s dvoma juhokórejskými námorníkmi umiestnení v hoteli v meste Wonsan na východnom pobreží KĽDR. Zvyšok posádky je stále na lodi v prístave. Všetci členovia posádky sú podľa veľvyslanectva v dobrom zdravotnom stave a na objasnení prípadu sa pracuje. Južná Kórea a Rusko spolupracujú na "zaistení bezpečnosti svojich občanov".

Loď podľa vyjadrení rybárskej spoločnosti lovila kraby a smerovala z Južnej Kórey do Japonského mora. K jej zadržaniu došlo vo vzdialenosti približne 55 námorných míľ (100 kilometrov) od hraníc KĽDR.

Členov posádky vypočúvajú dvakrát denne a vykonávajú u nich osobné prehliadky, uvádza AFP s odvolaním sa na ruský denník Kommersant. Ruská pobrežná stráž často zadržiava severokórejských rybárov, z ktorých mnohí používajú primitívne drevené plavidlá. Niektorých z nich potom odsúdia na tresty odňatia slobody.


 

Viac o téme: LoďRuskoSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu