Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na pokraji vojny: Čína je v konflikte s Taiwanom odhodlaná vojensky zakročiť

Hovorca čínskeho ministerstva obrany Wu Čchien Zobraziť galériu (2)
Hovorca čínskeho ministerstva obrany Wu Čchien (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

PEKING - Čína vyhlásila, že sa v snahe zjednotenia s Taiwanom nebude vyhýbať použitiu sily, a sľúbila, že podnikne všetky nevyhnutné vojenské opatrenia, aby porazila "separatistov", informovala v stredu agentúra AP.

Čína v tzv. bielej knihe, ktorá bola zverejnená v stredu, zaradila vyriešenie "nezávislosti Taiwanu" medzi svoje hlavné priority. Patrí medzi ne aj porážka "separatistických" síl v Tibete a v ujgurskej oblasti Sin-ťiang na severozápade krajiny.

Biela kniha popisuje čínsku politiku v oblasti národnej bezpečnosti a obrany. Stredajší dokument podľa AP zdôrazňuje "obranný" prístup Číny, ale takisto s "určitosťou" sľubuje protiútok v prípade napadnutia.

Hovorca čínskeho ministerstva obrany
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

Hovorca čínskeho ministerstva obrany Wu Čchien povedal, že hrozba taiwanského separatizmu narastá, a varoval, že tých, ktorí sa usilujú o nezávislosť tohto ostrova, čaká zlý koniec. "Ak sa ktokoľvek odváži oddeliť Taiwan od Číny, čínska armáda bude s určitosťou bojovať a odhodlane brániť zvrchovanosť nad celým územím a územnú celistvosť krajiny," povedal.

Taiwan má svoju vlastnú vládu od roku 1949, keď tam utiekli čínski nacionalisti po tom, ako prehrali v občianskej vojne s komunistami. Peking však považuje Taiwan za súčasť Čínskej ľudovej republiky a snaží sa o úplné zjednotenie.
 

Viac o téme: SeparatistiČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu