Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Eva a Ján sa s deťmi vracali z dovolenky: VIDEO Na diaľnici sa im pokazilo auto, najstrašnejší zážitok leta!

Tri dni na ceste v Poľsku. Zobraziť galériu (4)
Tri dni na ceste v Poľsku. (Zdroj: FB/Robert Krupowicz - Twój Burmistrz Goleniowa)

NÁCHOD/GOLENIÓW - K moru autom sa vybrala päťčlenná rodina z východných Čiech. Rodičia a ich traja synovia strávili v prímorskom stredisku Mezizdroje niekoľko dní. Pekné spomienky z letnej dovolenky im však zničilo nešťastie v podobe rozbitého auta počas cesty domov. Nasledoval sled udalostí, aký Česi nečakali aj v tej najhoršej nočnej more.

Po poslednom popoludňajšom okúpaní sa v mori mala cesta domov trvať maximálne sedem hodín jazdy. Po prejdení zhruba 80 kilometrov sa však z motora začalo ozývať silné klepanie.  

Na snímke vozidlo, na ktorom rodina z Česka vyrazila na dovolenku do Poľska.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke vozidlo, na ktorom rodina z Česka vyrazila na dovolenku do Poľska.  (Zdroj: FB/Robert Krupowicz - Twój Burmistrz Goleniowa)

Vodička Eva preto zastavila na čerpacej stanici a usilovala sa zohnať pomoc. „Keď som zavolala do poisťovne, tak mi povedali, že uhradia len 1500 zlotých (cca 353 eur, pozn. red.) a zvyšok si budem musieť doplatiť. Ten zvyšok bol asi 45-tisíc korún (vyše 1,7-tisíca eur, pozn. red.),“ spomína žena.

Po ôsmich hodinách sa rodina rozhodla pokračovať v ceste. Netrvalo však dlho a auto vypovedalo službu. Česi sa ocitli v úzkych. Na to, aby si privolali pomoc, im nefungovali telefóny. Pri ceste tak strávili necelé tri dni. Akoby však toho nebolo málo, pomoc z Česka, ktorá im šla naproti, sa omylom vydala smerom k Berlínu. V Nemecku jej došlo palivo a ocitla sa v podobnej šlamastike.

Manželský pár s tromi deťmi vo veku päť až štrnásť rokov pritom dané vozidlo kupoval krátko pred odchodom na dovolenku. Pokazilo sa im priamo na diaľnici neďaleko poľského mesta Goleniów. V dohľade nebola nijaká čerpacia stanica ani domy. Navyše, dovolenkári bez mobilov na opravu auta nemali dostatok peňazí.

„Porucha sa stala na nie veľmi frekventovanej diaľnici pri obci Goleniów. Prechádzajúce autá si ich vo vysokej rýchlosti nevšímali, preto sa rozhodli na kus papiera napísať nápis SOS,“ zaznelo v reportáži poľskej televízie TVN24.

Na snímke rodičia Eva a Ján s ich troma deťmi a ich babička (žena v slnečných okuliaroch).
Zobraziť galériu (4)
Na snímke rodičia Eva a Ján s ich troma deťmi a ich babička (žena v slnečných okuliaroch).  (Zdroj: FB/Robert Krupowicz - Twój Burmistrz Goleniowa)

Kým im zastavil kamionista Mariusz Mazurek, uplynuli takmer tri dni. Aj ten okolo pokazeného auta najprv iba prešiel, no neskôr zastavil a vrátil sa znova k nim. Vodič rodine ponúkol vodu a zároveň zatelefonoval do svojej firmy. „Upozornil som záchranný systém aj českú ambasádu v Poľsku, ktorá Čechov kontaktovala,“ povedal televízii dobrosrdečný šofér.  

Situácia následne nabrala rýchly spád. Osobné vozidlo bolo odtiahnuté do servisu, rodina skončila v hoteli JF Duet. Jeho majiteľka však nemala srdce na to, aby si od ustarostenej rodiny vypýtala peniaze. Nielenže ich v hoteli ubytovala zadarmo, ale ich aj pozvala na dovolenku v ďalšom roku.


Čítajte aj: Dovolenky v ohrození: Trpké skúsenosti Slovákov so známou spoločnosťou, už pred ňou varuje aj SOI


A čo sa týka nákladov na opravu auta, tie uhradil tamojší podnikateľ. „Vybehol taký silnejší muž, neviem, kto to bol, asi majiteľ tej firmy, a povedal, že to máme zadarmo,“ povedal Ján, hlava dotknutej rodiny. „Dúfam, že Česi si budú na Goleniów a na dobrých ľudí, ktorí im pomohli, pamätať,“ uviedol jeho starosta Robert Krupowicz.   

Rodina čelila i ďalšej nepríjemnosti po tom, ako z hotela zavolala svojej blízkej, aby im priniesla peniaze, keďže ešte netušili, že za opravu vozidla platiť nebudú. „Babičke totiž prestala fungovať navigácia a zablúdila a došla až do Nemecka,“ opísala pre televíziu Nova Jánova manželka Eva. Na pomoc z Česka tak čakali márne.

Začala sa tak ďalšia etapa strastiplnej cesty domov, ktorá nakoniec trvala päť dní. Žene totiž v Nemecku došlo palivo a uviazla na parkovisku. Pomocnú ruku jej podal pán, ktorý ju následne úspešne nasmeroval k rodine v Goleniówe, kam dorazila v piatok. Potom sa všetci konečne vydali do Česka.

Viac o téme: PoľskoAutoDovolenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu