Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Británii odstúpil námestník šéfa diplomacie: Alan Duncan končí v deň hlasovania o premiérovi

 Alan Duncan
Alan Duncan (Zdroj: SITA/Leon Neal/PA via AP)

LONDÝN - Námestník britského ministra zahraničných vecí Alan Duncan odstúpil v pondelok zo svojej funkcie. Televízia Sky News zdôraznila, že sa tak stalo pred očakávaným nástupom Borisa Johnsona na post britského premiéra.

Sir Duncan sa vzdal svojej funkcie v deň, keď sa končí korešpondenčné hlasovanie členov strany o novom straníckom šéfovi, ktorý sa súčasne stane aj novým premiérom. Favoritom súboja je Johnson, ktorý v prieskumoch vedie nad súčasným ministrom zahraničných vecí Jeremym Huntom. Výsledky hlasovania majú oficiálne oznámiť v utorok 23. júla.  

Podľa novín The Times Alan Duncan, ktorý je považovaný za stúpenca EÚ, odovzdal svoj rezignačný list v pondelok dopoludnia. Bezprostredne nebolo k dispozícii Duncanovo vyjadrenie, v ktorom by uviedol dôvody svojho rozhodnutia. Duncan nedávno kritizoval Johnsona za to, že nepodržal britského veľvyslanca, ktorého vyjadrenia z uniknutých diplomatických depeší rozhorčili amerického prezidenta Donalda Trumpa. 

Boris Johnson, predpokladaný nástupca odchádzajúcej premiérky Theresy Mayovej, trvá na tom, že Spojené kráľovstvo musí odísť z Európskej únie 31. októbra 2019, či už s dohodou alebo bez dohody. 
Svoj úmysel odísť z funkcie v prípade, že sa novým premiérom stane Johnson, už v nedeľu avizovali britský minister financií Philip Hammond a minister spravodlivosti David Gauke. Obaja zdôraznili, že nebudú môcť pôsobiť vo vláde, ktorá bude presadzovať brexit bez dohody. 

Viac o téme: OdstúpenieLondýnVeľká BritániaAlan Duncan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu