Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Iránsky prezident nechce napätie: Naznačil, že by podporil výmenu zadržaných tankerov

Hasan Rúhání Zobraziť galériu (2)
Hasan Rúhání (Zdroj: TASR/Iranian Presidency Office via AP)

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu zjavne naznačil, že by výmenou za iránsky tanker zadržaný na Gibraltári prepustil britský tanker, ktorý Teherán 19. júla zadržal v Hormuzskom prielive. Informovala o tom agentúra DPA.

"My nechceme napätie a ak budete dodržiavať pravidlá - aj na Gibraltári -, dočkáte sa z našej strany priaznivého prístupu," povedal Rúhání počas stredajšieho stretnutia vládneho kabinetu.  Iránsky supertanker Grace 1 zadržali začiatkom júla v britskom zámorskom území Gibraltár pre podozrenie z porušenia sankcií Európskej únie voči Sýrii. 

Asi o dva týždne nato zadržal Teherán v Hormuzskom prielive pre porušenie medzinárodných pravidiel námornej dopravy ropný tanker Stena Impero, plávajúci pod britskou vlajkou. Tanker sa podľa Teheránu zrazil s iránskou rybárskou loďou, pričom ignoroval jej tiesňové volanie. Londýn i Teherán vzájomné obvinenia popreli a ohľadom zadržaných plavidiel sa sporia. 

Rúhání v stredu uviedol, že Irán sa nesnaží o vyvolávanie konfliktu v Perzskom zálive - oblasti, v ktorej ho viaceré krajiny, najmä USA, obviňujú z vojenskej agresie. Rúhání však zároveň dodal, že Teherán sa nenechá zastrašiť tlakom či vyhrážkami. 

USA sa snažia o vyvíjanie maximálneho tlaku na Irán, pričom v máji 2018 jednostranne odstúpili od jadrovej dohody, ktorú s Iránom dosiahli v roku 2015 svetové veľmoci. Washington následne obnovil sankcie voči Iránu vrátane embarga na dovoz ropy. Začiatkom mája 2019 potom tieto sankcie ešte sprísnil, keď zrušil všetky dovtedy platné výnimky zo zákazu dovozu iránskej ropy.

Spoločnosť vlastniaca tanker zadržaný Iránom je v kontakte s posádkou

Švédsky lodný gigant Stena Bulk, vlastník ropného tankera Stena Impero plaviaceho sa pod britskou vlajkou, ktorý 19. júla zadržal Irán, tvrdí, že je "v priamom kontakte" s posádkou tohto zaisteného plavidla. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Na snímke zverejnenej IRIB News Agency členovia posádky ropného tankera Stena Impero plávajúceho pod britskou vlajkou zadržaného Iránom v Hormuzskom prielive pri pobreží iránskeho prístavného mesta Bandar Abbas
Zobraziť galériu (2)
Na snímke zverejnenej IRIB News Agency členovia posádky ropného tankera Stena Impero plávajúceho pod britskou vlajkou zadržaného Iránom v Hormuzskom prielive pri pobreží iránskeho prístavného mesta Bandar Abbas  (Zdroj: TASR/IRIB News Agency via AP)

Spoločnosť Stena Bulk je podľa svojho vyhlásenia od utorňajšieho neskorého večera v kontakte s posádkou tankera. "Kapitán oznámil, že všetci sú v poriadku a s iránskym osadenstvom na palube prebieha dobrá spolupráca," uviedla spoločnosť, ktorú citovala agentúra DPA.

"Tento krok vo vývoji samozrejme oceňujeme. Je to prvý znak toho, že zo strany iránskych úradov čoskoro uvidíme pozitívny pokrok," povedal Erik Hanell, výkonný riaditeľ spoločnosti Stena Bulk.

Viac o téme: TankerBritániaIránStena Impero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu