Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ofenzívny Trump sa nezastaví pred ničím: Vážny spor naberá na intenzite, ostrý odkaz šéfa USA

Kongresmanky vo váznom spore s Donaldom Trumpom Zobraziť galériu (2)
Kongresmanky vo váznom spore s Donaldom Trumpom (Zdroj: Koláž - TASR/AP/J. Scott Applewhite; SITA/AP/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v nedeľu znova zaútočil na štyri demokratické kongresmanky, proti ktorým zverejnil minulý týždeň xenofóbne tweety. V najnovšom odkaze požadoval, aby sa ospravedlnili za "strašné a nenávistné veci, ktoré povedali".

"Neverím, že tieto štyri kongresmanky sú schopné milovať našu krajinu," napísal Trump v tweete o štyroch demokratkách z etnických menšín, ktoré zastávajú post prvé funkčné obdobie. Ide o Alexandriu Ocasiovú-Cortezovú, Rashidu Tlaibovú, Ilhan Omarovú a Ayannu Pressleyovú, pripomenula tlačová agentúra AFP. "Mali by sa ospravedlniť Amerike a Izraelu za strašné a nenávistné veci, ktoré povedali. Ničia Demokratickú stranu, ale sú to slabošské a neisté osoby, ktoré nikdy nezničia náš veľký Národ!" napísal Trump na sociálnej sieti.

Trumpov odkaz 

Trumpove slová prišli týždeň po tom, čo vyvolal silné pobúrenie, keď zaútočil na ľavicovo orientované zákonodarkyne sériou tweetov. V nich političky vyzval, aby sa "vrátili" do krajín svojho pôvodu. Skupina demokratiek zo Snemovne reprezentantov - z ktorých tri sa narodili v USA - pozostáva z političiek hispánskeho, arabského, somálskeho a afroamerického pôvodu. Dolná komora Kongresu ovládaná demokratmi skritizovala v utorok 16. júla prezidenta za jeho "rasistické poznámky" proti ženám.

Kongresmanky Ilhan Omarová, Rashida Tlaibová, Alexandria Ocasiová-Cortezová a Ayanna Pressleyová
Zobraziť galériu (2)
Kongresmanky Ilhan Omarová, Rashida Tlaibová, Alexandria Ocasiová-Cortezová a Ayanna Pressleyová  (Zdroj: TASR/AP/J. Scott Applewhite)

Nasledujúci deň sa v meste Greenville v štáte Severná Karolína konalo zhromaždenie na podporu Trumpovej politiky v duchu "Urobme Ameriku znovu veľkou". Šéf Bieleho domu na štvoricu demokratiek znova slovne zaútočil, na čo účastníci začali skandovať heslo "Pošlite ich naspäť!" Trump potešil tisíce svojich priaznivcov, keď Omarovú a zvyšné tri zákonodarkyne označil za "ľavicové ideologičky, ktoré vnímajú náš národ ako silu zla".


Prečítajte si aj: Americká snemovňa schválila rezolúciu odsudzujúcu Trumpove rasistické výroky


Viac o téme: USADonald TrumpKongresmanky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu