Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na súostroví Moluky sa triasla zem: Silné zemetrasenie si vyžiadalo dve obete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JAKARTA - Dvaja ľudia prišli o život pri silnom zemetrasení s magnitúdou 7,3, ktoré v nedeľu zasiahlo východoindonézske súostrovie Moluky. Zničené boli desiatky domov a vláda vyhlásila sedemdňový núdzový stav, uviedol v pondelok hovorca národnej agentúry pre prírodné katastrofy. Píše o tom agentúra AP.

Dve ženy zomreli, keď sa zrútili ich príbytky. Do dočasných prístreškov muselo ujsť viac než 2000 ľudí. Národná agentúra ešte vždy monitoruje rozsah škôd, podľa jej informácií boli v provincii Saketa zničené dva mosty a najmenej 58 domov. Najviac postihnuté boli mestá Sofifi a Labuha. Tie sú momentálne dostupné len desaťhodinovou plavbou člnom z mesta Ternate alebo malým lietadlom.

Podľa informácií americkej geologickej služby USGS zemetrasenie zasiahlo oblasť ležiacu 165 kilometrov juhozápadne od provinciálneho hlavného mesta Ternate o 06.28 h miestneho času (11.28 h SELČ). Jeho hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke desať kilometrov.

Po zemetrasení nasledovalo zhruba 65 menších dotrasov. Varovanie pred vznikom vĺn cunami vydané nebolo. Provincia Severné Moluky je s počtom približne milión obyvateľov jednou z najmenej obývaných oblastí Indonézie. Indonézia so svojimi viac ako 17.000 ostrovmi leží na tzv. Ohnivom kruhu, geologicky najaktívnejšej zóne na Zemi, kde sa stretáva niekoľko tektonických platní.

Viac o téme: SmrťZemetrasenie Súostrovie Moluky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu