Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Irak žiada Európsku úniu o pomoc: Ich krajinu zničili džihádisti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BAGDAD - Iracký premiér Ádil Abd Mahdí požiadal v sobotu Európsku úniu, aby viac investovala v jeho krajine, ktorá sa snaží o ekonomické oživenie po ničivom boji s džihádistami. Mahdí sa s touto výzvou obrátil priamo na šéfku diplomacie EÚ Federicu Mogheriniovú, ktorá navštívila Bagdad, informovala agentúra DPA.

"Irak si želá európske investície a posilnenie spolupráce vo všetkých oblastiach," vyhlásil predseda irackej vlády. Pripomenul, že Irak po dlhých a ťažkých bojoch porazil militantov z organizácie Islamský štát (IS), avšak za toto víťazstvo zaplatil obrovskú cenu. 

"Toto víťazstvo má kľúčový význam pre Irak, pre okolitý región aj pre celý svet," zdôraznil Mahdí. Na obnove Iraku by sa preto podľa neho mali podieľať aj hlavné svetové mocnosti. Mogheriniová Mahdího uistila, že jej návšteva v Bagdade má demonštrovať podporu EÚ pre Irak. Šéfka diplomacie EÚ sa okrem irackého premiéra stretla aj s prezidentom Barhámom Sálihom a ministrom zahraničných vecí Muhammadom al-Hakímom. 

Irak už v decembri 2017 vyhlásil víťazstvo nad IS, keď opätovne získal kontrolu nad rozsiahlymi územiami, ktoré zabrali extrémisti v rokoch 2014 a 2015. Iracké sily však stále bojujú proti zvyškom IS, ktoré v krajine stále podnikajú sporadické útoky. Iracká vláda sa v posledných mesiacoch snaží dosiahnuť zintenzívnenie medzinárodnej podpory zameranej na rekonštrukciu a ekonomickú obnovu Iraku. 

Viac o téme: PomocIrakEurópska úniaDžihádistiÁdil Abd Mahdí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu